Niet alle stagiairs blij met hoge stagevergoeding

Door Laura Geenen - 4 September 2008 17:22 - 1694 vertoningen

Onlangs is gebleken dat de stagevergoedingen in de ICT en Techniek sector zeer hoog zijn. Voor de stagiairs in deze sector is dit een prettige verandering. Maar bij stagiairs in andere sectoren roept dit vaak andere gevoelens op, want zij krijgen aanzienlijk minder stagevergoeding.

Oneerlijke behandeling stagiair

Nu is gebleken dat de stagevergoedingen in de ICT en Techniek sector zo hoog zijn, voelen stagiairs uit andere sectoren zich onderbetaald en misleid. Lennart Tol (Commerciële Economie) loopt sinds een week stage en krijgt 200 euro stage vergoeding per maand. Lennart: "Voor mij is dit niet voldoende om rond te komen. Ik werk in het weekend nog een paar uurtjes om mijn maandlasten te kunnen betalen. Dat er verschil is tussen stagevergoedingen vind ik logisch, maar dat de verschillen zo groot zijn vind ik echt oneerlijk. Alsof mijn werk minder waard is."

Zelfstandige stagiairs

Zo'n 58% van de studenten in Nederland woont zelfstandig. Bij het zelfstandig wonen komen natuurlijk kosten kijken, denk bijvoorbeeld aan kosten voor het huren van een kamer. De kosten van een kamer liggen gemiddeld tussen de 280 en 400 euro per maand. Daarnaast zijn er natuurlijk de dagelijkse boodschappen en studiekosten.

Rondkomen tijdens stage

Als stagiaire heb je een fulltime baan waarbij je gemiddeld 32 tot 40 uur per week werkt. De vergoeding voor de stage ligt gemiddeld rond de 270 euro per maand. Zo is gebleken uit het Nationaal Stage Onderzoek 2008. Dit betekent dat veel stagiairs naast hun stage erbij moeten werken of lenen om rond te komen. Het werken naast de stage kost veel tijd en energie. Sommige stagiairs lenen dan ook tijdens hun stage meer bij de IB-groep.