Ze kunnen niet ruiken dat je bestaat

Door Rogier Kind - 23 November 2009 14:40 - 3170 vertoningen

Veel studenten hebben de neiging veel over zichzelf te zeggen en weinig te vragen. Dat is de reden waarom ze niet krijgen waar ze eigenlijk recht op hebben en naar op zoek zijn: stage, werkplekken en woonruimte. Ze liggen niet voor het oprapen. Maar ze zijn er wel. "Waarom lukt het de een zonder al te veel moeite en moet de ander eerst 100 brieven schrijven?"

Het antwoord is simpel: omdat de een meteen to the point is en vraagt. Mensen houden van duidelijkheid, jij ook? Ze ruiken het als je bezig bent ze te vleien of met een omweg bij je punt probeert te komen. Dat irriteert en tegen de tijd dat je gaat vragen, gaat de telefoon. Saved by the bel, en voor jou is het einde oefening. En, het moment is weg. Das niet toevallig. Ze hebben erom gesmeekt en jij? Jij hebt erom gevraagd!

Vragen is raken.

Vragen stellen vraagt om moed. Lef om je kwetsbaar op te stellen. En dat speel je niet. Dat moet echt zijn. Daar past trots of angst niet bij. Vragen om een gunst is zeggen 'ik heb jouw nodig'. Nee, nee, alles behalve dat zeggen. Want stel je voor, je krijgt de gevreesde drie letters te horen: N E E. Iedere keer dat we nee horen gaan wij een beetje dood. Oké, en hoe zit het met die mensen die wel durven vragen? Die vragen niet lukraak iedereen, nee, die stellen vragen aan VIP's (de Very Important Persons) uit hun sociaal netwerk. Die mensen hebben invloed, of kennen anderen met invloed. Twee kennen en weten meer dan een. En nu niet denken: Ik heb geen VIP's of kent anderen die wel VIP's kennen.

Hoe kom je daarachter?

Als de buurvrouw, secretaresse van de directeur, waar jij wilt werken, haar mond open doet en de directeur mag haar wel, zal hij wel het gesprek met je aangaan. Als zij haar mond niet open doet en jij houdt de jouwe dicht, dan verschuift er helemaal niets in jouw wereld.

Tip 1. Breng in kaart wie jouw VIP's zijn en ga ze benaderen. Zorg dat je per dag minimaal tien mensen tegen komt, die gaan weten dat jij een stageplek of woonruimte nodig hebt. Kom je ze niet tegen, dan is dat je eerste opdracht. Ga uit je nest! Die VIP's moeten ook naar de supermarkt en naar de sportschool.

Tip 2. Persoonlijk contact is de snelste en beste manier om zaken gedaan te rijgen. Zoveel mogelijk mensen moeten weten dat jij bestaat met jou specifieke vraag. Jij hebt een doel en daar ga je voor. Lukt persoonlijk niet, mail en bel je lam. Hier ga je niet meteen vragen, want de non-verbale communicatie ontbreekt. Informeer eerst hoe het met de kids, de hond, de nieuwste date, etc. gaat. Als ze terug mailen, sla je toe.

Tip 3. Zorg ervoor dat je op termijn zoveel reacties krijgt, dat jij straks degene wordt aan wie anderen wat gaan vragen. Kijk, en dan ben je een echte VIP. Die ruik je van een afstand.

Patricia Zebeda Founder van www.filenetwerken.nl, het platform voor één op één netwerken. Directeur van Lifenetworks, training & coaching.