Opleiding Verpleegkunde wint Begeleidingstrofee

Door Rogier Kind - 3 November 2009 18:22 - 2997 vertoningen

Zojuist heeft Doekle Terpstra van de hbo-raad bekend gemaakt dat de Opleiding Verpleegkunde van de Fontys Eindhoven dé grote prijs voor afstudeerbegeleiding in het HBO heeft gewonnen. Genomineerd waren ook de opleiding Fysiotherapie van Hogeschool Zuyd en de opleiding Oefentherapie Cesar van Hogeschool Utrecht.

Is de begeleidingskwaliteit in het HBO aan het verwateren? Is de begeleiding voldoende ingericht op niveau- en kwaliteitsborging? Veel geluiden zeggen dat er op het gebied van stage- en afstudeerbegeleiding bij HBO-afstudeerders nog wel het een en ander verbeterd mag worden. Toch zijn er ook altijd opleidingen die het wel goed voor elkaar hebben. En dat gaan ze nu bewijzen. Zij hebben zich kunnen inschrijven voor de Verkiezing Begeleidingstrofee 2009. Twintig opleidingen hebben zich aangemeld op de site www.begeleidingstrofee.nl. Vanavond hebben Loek Hermans en Doekle Terpstra de uitreiking van de Begeleidingstrofee 2009 opgeluisterd in Regardz De Globe in Den Haag en werden de eerste bevindingen over kwaliteitsvragen aan de orde gesteld.

Een wereld te winnen

Er lijkt nog een wereld te winnen als het om de kwaliteit van het HBO-afstudeerwerk gaat. Er zijn uitzonderingen, maar door de druk van alledag en bezuinigingen worden er steeds meer vraagtekens gezet bij wat er overblijft. Dat blijkt uit onderzoeken, workshops voor afstudeerbegeleiders en praktijkervaringen. Maar ook de HBO-raad heeft het vraagstuk onderkend en verbetering van het afstudeerwerk al enige tijd op de strategische agenda staan.

Intitiatief Projectgroep Begeleidingstrofee

Dat bracht op initiatief van Piet Kempen (Prof. dr. Piet M. Kempen) een aantal betrokken partijen bij elkaar om de hand aan de ploeg te slaan. De gevormde Projectgroep Begeleidingstrofee - waaronder Stageplaza.nl en Noordhoff Uitgevers - wil helpen de kwaliteitsborging voor het afstudeerwerk in het HBO naar een hoger plan te brengen. Dat biedt de toppers een podium om te excelleren en de ambitieuzen een handvat om snel te verbeteren.