Stagiair op zoek naar duale werkplek

Door Merel Vonk - 30 November 2009 12:44 - 3026 vertoningen

Stagiairs zijn niet langer op zoek naar een 'normale' stage. Hogescholen bieden steeds vaker duale-opleidingen aan. Op dit moment zijn dat er ruim 550. Studenten lopen dan geen stage, maar doen werkervaring op door middel van een duale werkplek.

Groei

De vraag naar duale werkplekken groeit, dat merkt Stageplaza.nl, de grootste stagebank van Nederland, tijdens de werkgeversmarkt op de Hogeschool van Amsterdam, dat plaatsvond op 19 november jl. "Tweederde van de studenten die we spreken zijn op zoek naar een werkplek. Opvallend was dat veel van deze studenten een opleiding volgen in de economische sector", zegt Maartje Mellema, werkzaam bij Stageplaza.nl.

Duale opleiding

Een duale opleiding is een combinatie van werken & leren op het HBO. Een onderdeel van de opleiding is drie keer een periode van zes maanden werken. Hoewel studenten maar een deel van de tijd op school zitten, zijn ze toch 100 procent van de tijd bezig met leren. Een voltijd opleiding staat hierin gelijk aan de duale opleiding.

De duale werkplek

Een duale werkplek is te vergelijken met een meewerkstage. Instellingen geven studenten opdrachten die op de werkplek moeten worden uitgevoerd. De werkervaring die wordt opgedaan komt terug in de vakken die op school worden gegeven. Studie en werk vormen hierdoor één geheel.