Stagiair veroordeeld voor handel met voorkennis

Door Rogier Kind - 11 December 2009 12:34 - 798 vertoningen

Een student bedrijfskunde is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Matthew Uberoi liep stage bij de Britse investeringsbank Hoare Govett en speelde gevoelige handelsinformatie door aan zijn vader, zo schrijft de Daily Mail.

De destijds 21-jarige student aan de universiteit van Bath stuurde berichtjes in codetaal over Chinees eten met tips over toekomstige fusies en overnames naar zijn vader, de tandarts Neel Uberoi. Deze wist op die manier bijna 110.000 Britse pond, ongeveer 121.000 euro, aan winst te boeken.

De vader van de jongen is naast tandarts amateurbelegger en kocht op aanraden van zijn zoon in 2006 duizenden aandelen in drie bedrijven vlak voordat ze overgenomen worden.

Neutec Pharma

Zo kocht hij ter waarde van 99.000 euro aandelen in Neutec Pharma, een klein farmaceutisch bedrijf. Toen vervolgens werd aangekondigd dat het bedrijf overgenomen wou worden door het Zwitserse farmacieconcern Novartis, deed Uberoi senior prompt zijn aandelen van de hand. Daarbij streek hij 221.000 euro op.

Bij twee andere bedrijven volgden vader en zoon hetzelfde patroon. In alle drie de gevallen was het team van Matthew betrokken bij de overname. De rechter veroordeelde de 62-jarige vader tot twee gevangenisstraf.