Stage tips: Voorbereiden op het Sollicitatiegesprek

Door Arjan Sinkeldam - 18 Mei 2009 18:15 - 2789 vertoningen

Het sollicitatiegesprek, in de zoektocht naar een stage of baan ontkom je er niet aan. Daarnaast zijn er vandaag de dag nog maar weinig werknemers die hun hele carrière voor één baas blijven werken. Reden genoeg om nog eens de aandacht op het sollicitatiegesprek te vestigen. Kijk hier eens voor een uitgebreide toelichting.

De voorbereiding

Voordat je een sollicitatiegesprek in gaat zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Zo bereid je jezelf goed voor, kom je zelfverzekerd over en sta je niet met een mond vol tanden als er plots een onverwachte vraag gesteld wordt. Verder is het van belang om vooraf relevante informatie over het bedrijf in te winnen. Wie ben ik? Wees bewust van je eigen houding, de meest in het oogspringende karaktereigenschappen en persoonlijkheidskenmerken. Wat kan ik? Tijdens een sollicitatiegesprek komt het er vooral op aan dat je jezelf kunt verkopen. Hiervoor moet je inzicht hebben in je eigen kunnen. Over welke kennis, vaardigheden, competenties en werkervaring beschik je? Wat wil ik? Stel leerdoelen en communiceer deze ook. Wie vooruitgang wil boeken moet zichzelf doelen stellen. Dit geldt overal, ook in het bedrijfsleven. Besef alleen wel dat je persoonlijke leerdoelen ook bij je werkzaamheden en binnen het bedrijf moeten passen. Het is belangrijk hier een goede balans in te vinden. Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij het in kaart brengen van je competenties en persoonlijkheidskenmerken.

Relevante bedrijfsinformatie

Zoek naar relevante informatie over het bedrijf. Het is zaak goed geïnformeerd te zijn over de aangeboden producten en diensten, want, hier komen zeker vragen over. Verder is het handig om iets te weten over de bedrijfscultuur en de omvang van de organisatie.
Bezoek eens de website, of ga op zoek naar artikelen over het bedrijf in tijdschriften, vakbladen en kranten. In de meeste gevallen levert dit genoeg informatie op om je degelijk voor te bereiden op het sollicitatiegesprek.