Mkb ontevreden over niveau mbo stagiair

Door Arjan Sinkeldam - 12 Juni 2009 15:44 - 1424 vertoningen

Driekwart van de stageverlenende bedrijven hebben op verschillende punten klachten over de kwaliteit van stagiaires en de stagebegeleiding in het MBO. Deze conclusie komt voort uit onderzoek van het MKB onder 275 bpv biedende bedrijven, samen goed voor 315.000 stagedagen.

Knelpunten bij stages

De onderzochte bedrijven wijzen in het onderzoek onder andere naar het verschil in stagebegeleiding die stagiaires van verschillende scholen krijgen en het ontbreken van vakkennis en benodigde vaardigheden.

Door het verschil in stagebeleid en aanpak worden bedrijven die stagiaires van verschillende mbo-opleidingen in dienst hebben vaak geconfronteerd met een voor hun onwerkbare situatie. Ook het feit dat studenten tegenwoordig steeds vroeger op de werkvloer komen, zelfs nog voor dat zij voldoende zijn opgeleid, is voor driekwart van de bedrijven dus een doorn in het oog. Bedrijven die hierover bij de opleidingsinstituten willen klagen weten vaak niet waar ze deze klachten neer kunnen leggen en zeggen hier veel tijd aan kwijt te zijn.

Afspraken

Om de klachten te verhelpen hebben de werkgevers, de Mbo-raad en het ministerie van OCW afspraken gemaakt. Zo komen er bijvoorbeeld bindende afspraken tussen de verschillende branches en onderwijsinstellingen over de invulling, kwaliteit en uitvoering van de stage en het benodigde niveau van de stagiair. De afspraken moeten er voor zorgen dat het aanbod van stagiaires beter aan de vraag voldoet en dat er meer lijn komt in de wijze van stagebegeleiding binnen het mbo.

Bron: Telegraaf