Eisen stagiair aan stage in 10 jaar enorm veranderd

Door Arjan Sinkeldam - 9 Juni 2009 14:24 - 4284 vertoningen

De eisen die stagiaires aan de stage stellen zijn de afgelopen 10 jaar behoorlijk veranderd. Deze verandering in prioriteiten staat uiteraard niet op zichzelf, de hele stagebranche is veranderd. Al deze veranderingen hebben uiteraard ook invloed op de prioriteiten van de stagiair.

Onderzoek wijst uit...

Stageplaza.nl doet regelmatig onderzoek, o.a. in de eigen database, om trends onder zowel werkgevers als stagiaires vast te stellen. Hieruit blijkt dat er de afgelopen 10 jaar een verschuiving heeft plaatsgevonden in de prioriteiten die stagiaires aan de stage stellen.

De huidige top 5 bestaat uit:

  1. Werkzaamheden tijdens stage
  2. Stagebegeleiding
  3. Werksfeer
  4. Locatie van het stagebedrijf
  5. Stagevergoeding

De top 5 in 2001:

  1. Werkzaamheden tijdens stage
  2. Stagevergoeding
  3. Locatie van het stagebedrijf
  4. Het imago van het stagebedrijf
  5. Stagebegeleiding

Verschuiving prioriteiten

Hoewel de werkzaamheden op nummer één zijn gebleven heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de overige top vijf. De prioriteiten van stagiaires m.b.t. de stageperiode zijn veranderd en de gestelde eisen zijn tegenwoordig meer functie gerelateerd.

Zo vinden stagiaires de geboden begeleiding en de werksfeer tegenwoordig erg belangrijk en komt de stagevergoeding pas op nummer vijf.

De verandering in prioriteit van de stagiair is een logische ontwikkeling binnen de al gehele professionalisering van de stagebranche. De stage is in het opleidingstraject een onmisbaar onderdeel geworden voor zowel de werkgever, student als de onderwijsinstellingen. Het is dan ook logisch dat ook de eisen van de stagiair aan de stageplaats zijn veranderd.

De stagebranche professionaliseert verder Dominic Bakker, managing director bij Stageplaza.nl, herkent deze trend "Ook in de praktijk merken wij dat de student van vandaag een stuk professioneler en serieuzer met de stage omgaat in vergelijking met de student enkele jaren geleden." zo zegt hij. "De student gaat eerder op zoek en stelt strengere eisen aan zijn of haar stage. Het is goed om te zien dat de gehele stagebranche de afgelopen jaren verder is geprofessionaliseerd, De stage is toch een heel belangrijk onderdeel van een opleiding" vervolgt hij.