Sollicitatiebrief stage

Door Arjan Sinkeldam - 28 Juli 2009 16:44 - 2031 vertoningen

Je stage begint met een sollicitatiebrief. Een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure is de sollicitatiebrief. Ieder begin is moeilijk, maar het schrijven van een goede sollicitatiebrief voor je stage vergt wel enige voorkennis.Omdat er voor alles een eerste keer is, helpt Stageplaza.nl jou met het opstellen van, misschien wel, je eerste sollicitatiebrief.

Stage, niet zonder een sollicitatiebrief.

Hoewel de eerste selectie van kandidaten wordt gemaakt aan de hand van het CV is de sollicitatiebrief erg belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Je zou kunnen zeggen dat het opsturen van een CV zonder sollicitatiebrief is als ergens nieuw binnen te komen zonder handen te schudden, dat kan natuurlijk niet. In stage sollicitatiebrieven stel je jezelf voor en geef je aan waarom je ergens stage wilt lopen.

Het is niet zo dat de stage sollicitatiebrief je een stageplaats oplevert. Het is echter wel zo dat het schrijven van een goede brief helpt om jezelf te onderscheiden van alle andere sollicitanten. Aan de hand van je CV bepalen de selecteurs of je aan de gestelde eisen voldoet. De sollicitatiebrief is in veel gevallen bepalend of je ook uitgenodigd wordt voor een gesprek of dat je op de 'reservestapel' belandt.

Tips voor een goede stage sollicitatiebrief

Voordat je begint met schrijven moet je goed bedenken voor wie je de brief schrijft. Verplaats je in de lezer, wat is voor hem of haar belangrijk, wat is interessant voor de lezer en hoe gebruik je dit om jezelf te onderscheiden

Voorkom spelfouten!

Lees je brief meerdere keren na en laat hem ook door iemand anders lezen. Je kunt zo gelijk nagaan of de andere lezer begrijpt wat je wilt overbrengen.

Zorgt voor een leesbare sollicitatiebrief.

Belangrijk hiervoor te variëren in de lengte van je zinnen en actief te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld "De bakker bakker bakt het brood" in plaats van "Het brood wordt gebakken door de bakker".

Vermijd clichés

Het spreekt voor zich dat jij jezelf, net als al de andere sollicitanten, zo goed mogelijk wil presenteren. Zorg dat je zo dicht mogelijk bij je eigen spreektaal blijft en vermijd die vreselijke clichés. Als nieuweling op de arbeidsmarkt is het heel normaal dat je denkt dat je moet voldoen aan bepaalde normen, in veel gevallen is dat ook zo. Dit betekent echter niet dat je altijd het zelfde moet doen als de rest. Sollicitatiebrieven die zijn overladen met clichés werken niet. Zinsneden als: "Naar aanleiding van uw advertentie.........." en "een uitdagende functie" leiden er niet toe dat jouw brief opvalt tussen die hele stapel brieven daarin dezelfde zinnen.

Er zijn meerder manieren om een goede sollicitatiebrief te schrijven, een veel gebruikte indeling is de kop/romp/staart indeling.