Stage aanbiedingen beperkt door crisis

Door Arjan Sinkeldam - 29 Juli 2009 16:33 - 2298 vertoningen

Volgens het Researchcenter voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht zal het aantal aangeboden stages voor bbl'ers door de economische crisis flink afnemen. Vooral in de conjunctuurgevoelige sectoren wordt het voor de aspirant stagiaire steeds moeilijker een stageplaats te vinden nu de crisis doorzet.

In augustus komen naar verwachting 150.000 van de 500.000 stages voor bbl'ers van het mbo op de tocht te staan. Deze opleidingen leiden op voor banen in de conjunctuurgevoelige sectoren als de bouw, de staalsector en de auto-industrie. Door de economische crisis wordt de stagiaire in deze sectoren naar nu blijkt het eerst geslachtofferd.

Stageplaatsen op de tocht, verschuiving binnen het mbo

De crisis leidt tot een verschuiving binnen het mbo. Bbl'ers kiezen namelijk massaal voor de theoretische beroepsoriënterende leerweg die opleidt voor administratieve banen met meer zekerheid. Het gevolg is dat er een structureel tekort dreigt wanneer de economie straks weer aantrekt. Dit blijkt uit een onderzoek dat vorige week is gepubliceerd dat vorige week is gepubliceerd door het ROA.

"Afname aantal stageplekken geen verassing"
Voor de MBO Raad komt de afname van het aantal stageplaatsen niet als een verassing. "In januari constateerden we al een tekort aan stageplaatsen. Dat komt niet alleen door de crisis, maar ook door de maatschappelijke stages. Deze snuffelstages voor vmbo'ers verdringen leerwerkplekken voor mbo'ers", aldus Marije Hulsbosch, woordvoerster van de mbo-raad.

Bron: Trouw.nl