Stagiair gezocht?

Door Arjan Sinkeldam - 30 Juli 2009 11:41 - 2009 vertoningen

Stagiair is de benaming die in Nederland gebruikt wordt voor een werknemer die als onderdeel van een opleiding ervaring komt opdoen op de werkvloer. Bent u op zoek naar stagiairs? Neem dan even contact op met Stageplaza.nl of bel gratis met 0800-4455660.

Werken met stagiairs?

Hieronder leest u alles wat u moet weten als u met een stagiair gaat werken. De stagiair krijgt een stagebegeleider toegewezen, en moet voor de onderwijsinstelling doorgaans stageverslagen schrijven.

Stagiair geen werknemer

Een stagiair is geen gewone werknemer. Hij valt officieel niet onder het arbeidsrecht, wat inhoudt dat je te allen tijden een samenwerking kunt beëindigen, zonder opgave van reden, je bent ook niet verplicht om een stagevergoeding te betalen, hoewel dit natuurlijk wel op prijs wordt gesteld door de jongeren.

Stagevergoeding stagiair

Stageplaza, doet jaarlijks in het Nationaal Stageonderzoekonderzoek naar gemiddelde stagevergoedingen. Uit het onderzoek blijkt dat per opleidingsniveau de volgende stagevergoedingen het meest gangbaar zijn:
- MBO stagiair 150 euro bruto
- HBO stagiair 240-300
- WO stagiair 300-400

Onkosten vergoeding

Het betreft hier geen loon, maar een onkostenvergoeding. In sommige gevallen zie je dat stagebedrijven een vergoeding van boven de 1000 euro geven, bijvoorbeeld voor een slimme ICT stagiair of econometristen. In veel gevallen accepteert de belastingdienst dit niet als stagevergoeding, en kan er dus toch sprake zijn van een loon en kan de student ook als arbeidskracht worden gezien.

Stageovereenkomst

Een stagiair heeft altijd een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst. Sluit deze altijd af tussen uw bedrijf en de stagiaire en sluit een stageovereenkomst af met de betreffende onderwijsinstelling

Arbowet stagiair

Voor de Arbowet is een stagiair, net als een uitzendkracht of een vrijwilliger, wel een eigen werknemer. Voor stagiaires of afstudeerders gelden dezelfde regels als voor uw vaste werknemers, studenten zijn echter personen die weinig ervaring hebben en brengen dus extra risico's ervaring met zich mee.

Stagiair verzekering

Het is verstandig een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo voorkomt u mogelijke financiële risico's als de stagiair een ongeval krijgt of iets stuk maakt. Als de stagiair jonger is dan 16 jaar, dan is een stageovereenkomst altijd verplicht. Deze stageovereenkomst moet worden ondertekend door een persoon die het ouderlijk gezag heeft.

Verantwoordelijkheid?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van uw eigen werknemers, stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers in uw bedrijf. Voor al deze krachten moet u zorgen voor een goede werkomgeving. Ook een stagiair heeft recht op kosteloze verstrekking van beschermingsmiddelen door zijn werkgever.

Afspraken stagiair

De werkgever maakt voor de stageperiode afspraken met de onderwijsinstelling over de mogelijke werkzaamheden en te behalen competenties van de stagiair. In overleg met de onderwijsinstelling kunt u afspreken welke voorlichting de school geeft en wat u als leerbedrijf nog moet doen. Beschermingsmiddelen, zoals gehoorbescherming of stofmaskers, moet u als bedrijf verstrekken.

Werken met stagiairs?

Werkt u vaker met stagiairs? Neem contact op met Stageplaza.nl voor een voordelige jaarovereenkomst. Dan is het voor uzelf en de stagiair erg handig om de werkwijze op papier te zetten en een stagiair inwerkboek.

Stagetip

Een tip is om de eerste stagiair een inwerkboek te laten maken, en 1 maand voordat de stagiair stopt, een nieuwe stagiair in te laten werken door de stagiair die stopt. Zo bent u weinig tijd kwijt met inwerken en leren de stagiair er ook nog iets van.

Wilt u vrijblijvend een adviseur van Stageplaza.nl bij u op kantoor om een effectief stagebeleid op te zetten, zodat u altijd op tijd bent voorzien van een stagiair. Bel gratis 0800-4455660 op werkdagen van 08:00-20:00.