Stagiair of stagiaire?

Arjan Sinkeldam - 30 Juli 2009 17:34 - 58254 vertoningen

Het komt maar al te vaak voor dat men niet weet wat de juiste vervoeging van het zelfstandig naamwoord stagiair is. Vaak wordt er in artikelen, persberichten en zelfs in vacatures geen of verkeerd onderscheid gemaakt tussen de vervoegingen van het woord stagiair. Dus stagiairs, stagiaire en stagiaires.

Stagiair of stagiaire?

Het verschil tussen stagiair en stagiaire is dat het ene woord mannelijk is en het andere vrouwelijk. Stagiair wordt in het Nederlands dus gebruikt voor een mannelijke stagiair en stagiaire voor de vrouwelijke variant. Bij de onzijdige vervoeging van het woord vervalt de slot -e ook. De meervoudsvorm voor de mannelijke vorm is stagiairs, voor de vrouwelijke vorm is dit stagiaires. Een advertentie waarin staat: "wij zijn op zoek naar stagiairs" kan dus bedoeld zijn voor zowel mannen als vrouwen.

Herkomst van de stagiair

Het woord stagiair is afkomstig uit de Franse taal. Wie echter zelf de Franse taal, waar het woord uit afkomstig is, spreekt zal misschien vreemd opkijken bij de mannelijke vervoeging van het zelfstandig naamwoord stagiair. In het Frans is namelijk alleen de vervoeging stagiaire mogelijk, de meervoudsvorm hiervan is stagiaires.

Stagiair nodig?

Of het nu een mannelijke stagiair of een vrouwelijke stagiaire betreft, Stageplaza.nl beschikt over een uitgebreid en divers aanbod van stagiairs. Uit bijna alle beroepsgroepen melden zich dagelijks vele studenten zich aan om gebruik te maken van de diensten van Stageplaza.nl. Stageplaza.nl is gratis voor studenten en heeft een enorm aanbod aan stages en afstudeerplaatsen.

Feeds

RSS feed
Atom feed

Redactie

Onze redactie stelt je dagelijks op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van studeren en stage lopen. Heb jij interessant nieuws? Onze contactgegevens zijn:

Telefoon
088 555 4000
E-mail
redactie@stageplaza.nl

Volg ons