Studenten Bouwkunde krijgen prijs voor afstudeeronderzoek

Door Rogier Kind - 9 Juli 2009 12:07 - 1625 vertoningen

Richard Sleumer en Henry Vreeman zijn twee bouwkundestudenten. Hun afstudeeronderzoek ging over ondergronds bouwen. Ze hebben daarmee zo'n kwaliteit geleverd, dat ze een prijs kregen van 'Bouwend Nederland'.

Ondergronds bouwen

Ondergronds bouwen is veel moeilijker dan boven de grond, weet prijswinnaar Richard. "Als je ondergronds bijvoorbeeld een parkeergarage of een zwembad wil bouwen dan is dat lastig. Als je een kuil graaft dan kan hij instorten en zo'n kuil loopt ook snel helemaal vol met grondwater." Natuurlijk bestaan er methodes om die problemen te behappen. Bij projecten zijn het meestal adviesbureaus die bedenken wat er moet gebeuren om die problemen te voorkomen. Volgens Richard en Henry is het inhuren van dergelijke bureaus niet nodig bij de voorbereiding van kleinere projecten. Als je maar een goed stappenplan hebt. En dat is juist wat deze twee studenten hebben gemaakt tijdens hun afstuderen.

Stappenplan

Het gemaakte stappenplan bevat drie onderdelen. Ten eerste is er een procedure die je volgt en die je brengt naar de juiste manier om het grondwater weg te halen. Het tweede gedeelte gaat over het voorkomen van het instorten van de kuil. Het derde onderwerp gaat over het heien van palen.

Nederland bouwt

De studenten kregen de prijs van de organisatie 'Bouwend Nederland Regio Oost'. De winnaars ontvangen samen 1250 euro. Belangrijk voor de twee studenten is natuurlijk ook hun diploma. Henry heeft het al. Het bouwbedrijf waar hij het afstudeeronderzoek deed, Bouwbedrijf Aan de Stegge in Twello, was er als de kippen bij om hem een baan aan te bieden.

Richard is bijna gediplomeerd, hij moet alleen nog wat afmaken voor zijn schakelprogramma. Daarmee gaat hij na de vakantie beginnen met een master op de Technische Universiteit in Eindhoven. Onnodig om te vermelden dat hij een master gaat volgen op het gebied van bouwmanagement. Daarnaast wil hij ook iets doen met stedenbouw.