Het mag allemaal best een tandje zwaarder voor de studenten

Door Rogier Kind - 11 Augustus 2009 15:12 - 2175 vertoningen

Ik spreek regelmatig studenten uit het hbo en dan valt mij op dat de meesten hun opleiding wel aardig vinden maar, dat bijna niemand wild enthousiast is. Vaak hoor ik dat de studie inhoudelijk niet diep genoeg gaat. Net als het interessant dreigt te worden houdt het op.

Het mag allemaal best een tandje zwaarder, er mag meer van studenten geëist worden. Dat werkt ook stimulerend. Een docent die eisen aan je stelt, iets van je verwacht, denkt ook dat jij het aankunt. Een andere klacht is dat veel hogescholen immense instellingen zijn geworden waarbinnen competentiegericht leren de hoofdrol speelt.

Er moet meer diversiteit komen. Studenten kunnen kiezen uit honderden opleidingen, maar qua leermethoden is er bitter weinig keuze, terwijl er natuurlijk verschillende soorten studenten en leerstijlen zijn. Competentiegericht leren is lang niet voor iedereen weggelegd. Zelf bedenken wat je wilt weten werkt vaak niet. Het is heel prettig om van vakdeskundigen te horen wat je moet weten en kunnen. Pas als er een stevig fundament is opgebouwd kun je verder.