Student verdient gemiddeld €5250

Door Arjan Sinkeldam - 20 Augustus 2009 19:07 - 1905 vertoningen

Studenten verdienen steeds meer naast hun studie. Vooral de Hbo-studenten verdienen naast de studie steeds meer geld met een bijbaan of een eigen bedrijf. het CBS publiceerde deze week cijfers over de bijverdiensten van studenten uit het hoger onderwijs.

Studenten in het hoger onderwijs verdienden in 2008 buiten de stage om gemiddeld €5250,- naast hun studie met een bijbaan of eigen bedrijf. Dit blijkt uit cijfers die deze week bekend zijn gemaakt door het CBS. Hbo'ers verdienen het meest Studenten uit het hoger beroepsonderwijs haalden het gemiddelde van €5250 omhoog. Gemiddeld verdienden de Hbo-studenten €5700. Dit is €1100 meer dan studenten van het universitair onderwijs.

Het CBS ontdekte verder dat studenten uit het Hbo in 2008 vaker bijverdiensten hebben dan studenten die in dit jaar studeerden aan een universiteit. In totaal werkt 92% van de studenten van het Hbo naast zijn of haar studie. Onder studenten die aan een universiteit studeren ligt dit percentage lager, namelijk op 83%. Studenten werken 2 a drie dagen in de week Uit het onderzoek blijkt verder dat de oudere studenten meer uren per week werken dan de jongere studenten. De verdiensten variëren van gemiddeld €3200,- bij 19-jarigen tot €6500 bij 24-jarigen. Werken in een winkel of in de horeca is nog steeds favoriet bij de studenten. Van de werkende studenten tot en met 21 jaar werkt 14% in een winkel en 11% in een horeca gelegenheid. De oudere studenten hebben over het algemeen meer studie gerelateerde bijbanen. Bij Hbo-studenten komt de bijbaan gedurende de stageperiode veelal op een laag pitje te staan.

Bron: CBS