Extreme terugloop van stages bij overheid

Door Rogier Kind - 21 Augustus 2009 10:39 - 2828 vertoningen

Uit onderzoek van Stageplaza.nl blijkt dat de gevolgen van de kredietcrisis nu ook in de stagemarkt zichtbaar zijn. In de branches Overheid, Vervoer en Opslag en Financiële Instellingen is een forse terugloop in het aantal stageplekken waarneembaar. De overheid biedt maar liefst 90% minder stages aan, blijkt uit de database van de grootste stagebank van Nederland. Voornamelijk op (v)mbo niveau.

Tekort (V)MBO stageplekken groeit

De enorme daling van het aantal (v)mbo stagevacatures bij de overheid is opmerkelijk. Juist de overheid maakt zich druk over het verwachte tekort aan stageplaatsen voor studenten. De intentie om meer stages aan te bieden wel aanwezig, echter zien we dat in de praktijk dus niet terug. Stageplaza.nl heeft vooralsnog geen verklaring voor de terugloop van stages bij de overheid.

Gouden tijden voor commerciële stagiairs

Er worden niet in alle branches minder stages uitgezet. In de branches 'Zakelijke dienstverlening' en 'Automatisering en ICT' neemt bij de grootste stagebank van Nederland zelfs een flinke groei waar. Niet onlogisch, volgens Dominic Bakker van Stageplaza.nl, meer en meer bedrijven zetten juist nu extra mankracht in op bijvoorbeeld sales en productontwikkeling.

Wervingscampagne Overheid gestart

Stageplaza.nl is inmiddels een wervingscampagne gestart om meer stagevacatures geplaatst te krijgen binnen de branche Overheid. Op deze manier probeert zij het tekort aan stageplekken tegen te gaan en (v)mbo studenten de kans te geven om op tijd een stage te vinden.