Kamervragen naar aanleiding van terugloop stages overheid

Door Arjan Sinkeldam - 26 Augustus 2009 12:14 - 1566 vertoningen

Naar aanleiding van het persbericht “Extreme terugloop van stages bij de overheid” dat vrijdag door Stageplaza.nl is gepubliceerd zijn er vandaag in de Tweede Kamer kamervragen gesteld aan de staatssecretarissen van Sociale Zaken en van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap over de terugloop van het aantal aangeboden stages bij de overheid.

Gestelde vragen CDA-kamerleden Eddy van Hijum en Jack Biskop hebben naar aanleiding van de constateringen van Stageplaza.nl de volgende kamervragen aan de betreffende staatssecretarissen gesteld. Kent u het bericht ‘Extreme terugloop van stages bij de overheid’ waarin wordt gemeld dat de overheid 90% minder stages aanbiedt? 1) Is dit bericht waar? Kunt u opheldering geven over dit onderzoek en de cijfers waarop dit bericht is gebaseerd? Klopt het dat met name een terugslag is te zien als het gaat om stages op (v)mbo-niveau? Wat is uw reactie hierop? Welke signaalfunctie gaat hiervan uit naar bedrijven die leerwerkplekken of stages aanbieden? Hoe verhoudt zich de terugloop in stages bij de overheid tot het actieplan Jeugdwerkloosheid?

Ministerie herkent zich niet in cijfers

In een eerste reactie liet een woordvoerder van staatssecretaris Bijsterveldt al weten zich niet te herkennen in de cijfers, bovendien bemiddelt Stageplaza.nl volgens het ministerie slechts 'een klein fragment' van de gehele stagemarkt. Rogier Kind van Stageplaza.nl ontkracht deze uitspraak. "Stageplaza.nl is bij uitstek de grootste online stagebemiddelaar van Nederland. Jaarlijks vinden ruim 20.000 studenten een stage via Stageplaza.nl. Onze website heeft bovendien elke maand tussen de 80.000 en 120.000 bezoekers. Dat is toch echt geen klein fragment van de gehele stagemarkt!" aldus Kind.

In kaart brengen van de stagemarkt Naast stagebemiddeling voert Stageplaza.nl elk jaar het Nationaal Stage Onderzoek uit. Daarbij brengt zij de gehele stagemarkt in kaart en signaleert zij trends. "Wij hebben al diverse malen problemen in ‘stageland’ bespreekbaar gemaakt en in samenwerking met vakbonden naar oplossingen gezocht. Stageplaza.nl komt altijd op voor de rechten van de stagiair en het stagebedrijf, of het nu gaat om stagevergoeding, begeleiding of een tekort aan leerwerkplekken."

In samenwerking met vakbonden start Stageplaza.nl regelmatig nieuwe initiatieven om veelvoorkomende barriéres voor stagiaires weg te nemen om zo de situatie voor stagiair en stagebedrijf te verbeteren. Rogier Kind benadrukt dan ook dat het persbericht zeer zeker geen aanval is op de overheid. "De laatste maand komen er steeds meer telefoontjes binnen van mbo-studenten tevergeefs op zoek naar een leerwerkplek. Ik ben ervan overtuigd dat de intentie om leerwerkplekken te creëren bij de overheid aanwezig is, echter moeten deze stages ook te vinden zijn voor de grote massa. En daar lijkt het nu mis te gaan. Ook op website van de overheid zelf, www.werkenbijhetrijk.nl, zien wij slechts 4 mbo stages online staan..."