Extra stages en leerwerkplaatsen voor jongeren

Door Arjan Sinkeldam - 2 September 2009 15:04 - 1474 vertoningen

Gemeentes, bedrijven, scholen en andere instellingen hebben van Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma de opdracht gekregen om op regionaal niveau plannen maken voor het creëren en behouden van stages en leerwerkplekken. In het voorjaar maakte het Colo maakte al melding van het feit dat 150.000 stageplaatsen dit najaar op de tocht komen te staan.

Om tot een oplossing te komen voor het dreigende tekort is Nederland onderverdeeld in dertig regio's die tot vandaag de tijd hadden hun plannen in te dienen. Volgens de staatssecretaris hebben deze regio's dit ook allemaal gedaan. In totaal is er zestig miljoen euro om vrijgemaakt om de plannen te realiseren.

Hoeveel banen de plannen precies moeten opleveren is nog niet duidelijk aldus een woordvoerder van de staatssecretaris. "In een crisis worden jongeren altijd twee keer zo hard getroffen, dat willen we nu tegen gaan." Naast maatregelen voor het creëren van extra stages en leerwerkplekken bevatten de plannen ook manieren om jongeren langer op school te houden.

Extreme terugloop stages opmerkelijk

Vorige week berichtte Stageplaza.nl over een “ extreme terugloop van stages bij de overheid”. Aangezien het Colo al maanden geleden waarschuwde voor een daling van het aantal stageplaatsen is het op z’n minst opmerkelijk dat juist bij de overheid, die zich hard maakt voor onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren, deze terugloop valt te constateren.

Berichten Stageplaza leiden tot kamervragen

Eddy van Hijum van het CDA stelde naar aanleiding van het persbericht van Stageplaza.nl eerder al kamervragen over de opmerkelijke afname van het aantal aangeboden stages. Op verzoek van CDA-kamerlid van Hijum neemt staatsecretaris Klijnsma contact op met Binnenlandse zaken omdat bij de hele rijksoverheid maar 42 stages aangeboden zouden worden. "Dat zijn er maar 3 per ministerie" aldus van Hijum. Klijnsma zei in een reactie hierop precies te willen weten hoe de situatie in elkaar zit en welke ministeries achter blijven.

Bron: Trouw