Volgende keer beter

Door Rogier Kind - 18 Januari 2010 10:47 - 4254 vertoningen

Lang gepuzzeld op je stagebrief en CV en eenmaal verstuurd, bel je drie dagen later om te checken of ze ontvangen zijn. Het telefoongesprek gaat goed en je haalt opgelucht adem. Twee weken later een uitnodiging voor een gesprek en je bent super blij.

De dag van het gesprek breekt aan. Op tijd wakker want de wekker een half uurtje eerder gezet, de sollicitatie-outfit ligt al klaar. De reis verloopt goed, want die heb je vooraf uitgestippeld. Optimaal voorbereid, want je hebt alle tips op internet gelezen. Klaar voor het gesprek!

Dan komt het moment dat je opgehaald wordt. Achter de gesprekspartner aan en gaan zitten op de aangewezen plek. Het vragenuurtje kan beginnen. Goed opletten nu: op alle vragen een antwoord geven, op je houding letten en vooral rustig blijven. Na afloop van het gesprek een goed gevoel, want je hebt alles gegeven.

Twee dagen later het telefoontje. Helaas geen stageplek, omdat je niet geïnteresseerd overkwam. Je bent stomverbaasd en snapt er niets van. Maar dan terugdenkend aan het gesprek komt het inzicht. Helemaal vergeten de vragen te stellen die je van tevoren opgeschreven had! Wat kan ik hier allemaal leren? Hoe werkt de organisatie? Welke taken kan ik krijgen? Wie gaan mij begeleiden? Zijn er nog meer stagiaires? Op welke dagen en uren kan ik hier stage lopen? Allemaal niet gevraagd, te zenuwachtig, heel snel praten en daarnaast ook nog eens geen antwoord op vragen als: wat zijn je slechte eigenschappen, waarom moeten wij juist jou nemen en wat kun je voor ons betekenen? Balen als een stekker natuurlijk, maar zie het als een leermoment. Alleen een goede voorbereiding helpt niet, het moment zelf is cruciaal. Dan moet je knallen en de gesprekspartner zien als iemand waar je mee samenwerkt. Ervaar dan hoe een kennismakingsgesprek wél soepel kan verlopen.

© Hetty Dalsheim, www.primago-advies.nl