Onderzoek naar sollicitatiekwaliteiten

Door Merel Vonk - 6 Januari 2010 14:20 - 3666 vertoningen

Telefoon aannemen tijdens je sollicitatiegesprek, in een minirokje aan tafel schuiven. Prima toch? Volgens 1950 jongeren bereidt school hen onvoldoende voor op hun sollicitatie. Trainingen zouden verplicht moeten zijn (60%). Bedrijven zouden hier ook vrolijk van worden. Bekijk vanavond het item in EenVandaag!

Meer uitsloven

Stageplaza.nl vroeg ook 150 bedrijven naar hún ervaring met stagiairs en starters. Ruim tachtig procent vindt dat potentiële werknemers zich wel wat meer zouden mogen uitsloven. Werkgevers noemen spelfouten in de brieven en slecht verdiepen in het bedrijf als voorbeeld. Iemand die met veel jonge sollicitanten te maken heeft zegt: "Veel jongeren hebben een arrogante houding; ze denken dat ze meteen een laptop en een auto krijgen, maar iedereen moet onderaan beginnen." De werkgevers geven de jongeren een 6,4 als cijfer voor hun presentatie tijdens sollicitaties; starters beoordelen zichzelf een stukje positiever en vinden hun presentatie wel een 7,4 waard.

Uurtje voorbereiden

De helft (55%) van de jongeren vindt het na een uurtje voorbereiden wel weer mooi geweest. Jongeren zoeken in dat uurtje met name online informatie en bereiden zij veelgestelde vragen en voorbeelden voor. Vooraf bellen naar een bedrijf gebeurt nauwelijks. Ook wordt er weinig gebeld om de reden van afwijzing.

Yes!

Een cursus is super handig vinden de meeste jongeren. Zo zegt iemand: "Bij ons op het HBO geven oudere studenten cursus aan de jongere studenten. Ideaal! Die hebben het zelf net meegemaakt voor hun stage." Iemand anders zegt: "Als ik zo'n cursus had gedaan, was ik misschien zelfverzekerder geweest en niet al drie keer afgewezen na een gesprek!"

Zinloos

Maar er zijn ook mensen die geen voorbereiding nodig hebben. Marlies schreef: "Blijkbaar zijn een vlotte babbel, een verzorgd uiterlijk en een klein beetje bluf makkelijke binnenkomers bij een bedrijf. Ik ben nog nooit afgewezen na een sollicitatiegesprek." Iemand anders vond een sollicitatietraining ook niet nodig, maar om een andere reden: "Mij wezen ze af omdat het gevoel er niet was...hoe kun je het 'gevoel' beïnvloeden met een training?"

Uitslagen

De uitslag van dit onderzoek is woensdag 6 januari te zien bij het tv-programma EenVandaag. (Nederland 1, 18u15)