Stagiairs moeten beter gaan solliciteren

Door Rogier Kind - 6 Januari 2010 11:19 - 3239 vertoningen

83 procent van de bedrijven vindt dat studenten meer getraind moeten worden in de do's en don'ts van het solliciteren. Dat blijkt uit onderzoek van Stageplaza.nl in samenwerking met jongerenpanel Top-X van EénVandaag. Er wordt vooral geklaagd over het tonen van een ongemotiveerde houding, een slechte voorbereiding en te weinig zelfkennis.

Verantwoordelijkheid onderwijsinstellingen

Onderwijsinstellingen hebben een inspanningsverplichting als het gaat om het begeleiden van studenten bij het vinden van een goede stage. Toch vindt 60% van de studenten en 83% van de bedrijven dat onderwijsinstellingen studenten beter moeten onderwijzen in sollicitatietechnieken.

Een magere 6.4 voor studenten

Studenten krijgen van bedrijven een magere 6,4 als het gaat om hun presentatietechnieken. Studenten worden bij het sollicitatiegesprek afgerekend voor het tonen van te weinig motivatie, het gebrek aan goede voorbereiding en het hebben van te weinig zelfkennis. Een slechte score, zeker als je bedenkt dat jongeren in deze economisch moeilijkere tijden nog beter hun best moeten doen om aan een stage of een startersbaan te komen.

Onrealistisch beeld

Opvallend is dat veel bedrijven klagen over de onrealistische ideeën die jongeren hebben over werk, carrièrepad en startsalaris. "Deze generatie is veel te veel opgevoed met het idee dat zij meteen een PC krijgen, een auto, een.. ga maar door. Iedereen moet na zijn studie onderaan beginnen en zich dan bewijzen", aldus één van de respondenten.