Thuis-uitwonenden harder aangepakt

Door Jasmine Hakkert - 17 November 2011 14:06 - 2163 vertoningen

Elke student kan wel wat extra geld gebruiken. Dit kan door een bijbaantje te nemen, een lening af te sluiten of de DUO voor de gek te houden. Gewoon het adres van een familielid opgeven als uitwonend adres en je ontvangt een uitwonende beurs.

Snel 170 euro extra per maand te besteden. Het kost geen geld, tijd en is makkelijk te realiseren. Die makkelijke oplossing zal binnenkort wel een hele dure oplossing kunnen worden. Vandaag heeft de Eerste Kamer ingestemd met de harde aanpak van staatssecretaris Zijlstra, die per 1 januari 2012 zal ingaan. Er zal een strengere controle komen en de consequenties worden zwaarder. Eerst was het geval dat je alleen terug moest betalen wat je teveel kreeg (zo'n €2000,-), nu krijg je ook een boete. Die boete komt bovenop het terugbetalende bedrag. Je moet 50% daarvan extra terug betalen (dan wordt je boete dus zo'n €3000,-).

Denken dat je het na die boeten weer kan proberen, is geen goed plan. Betrapt DUO je weer, dan krijg je een tweede boete en heb je de kans je studiefinanciering geheel kwijt te raken. De boete bedraagt dan 100% van het terug te betalen bedrag. De kans bestaat dan ook dat DUO aangifte tegen je doet. De helpende familie, vrienden of kennissen riskeren ook een boete. Dit omdat zij mee hebben gewerkt aan misbruik van een uitwonendenbeurs. De studenten die nu een valse beurs hebben, kunnen dus maar beter op zoek gaan om meer geld te hebben.

Bron: IB-Groep.nl