Financiën mbo-studenten baart zorgen

Door Sanne Linsen - 15 Maart 2011 11:21 - 1614 vertoningen

Een op de zes mbo- studenten leent geld. Zij hebben een gemiddelde schuld van 1265 euro. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud dat zich ernstig zorgen maakt over de schulden van deze mbo-studenten.

Zodra mbo'ers ouder worden en het huis uit gaan loopt het schuldbedrag op. Van de studenten die zelfstandig wonen heeft een kwart een lening uitstaan van gemiddeld 2450 euro.

Naast het hoge schuldbedrag laten mbo-studenten veel geld liggen. Ze maken nauwelijks gebruik van de belastingteruggaaf en slechts 40% van alle mbo-studenten die recht hebben op zorgtoeslag maken hier gebruik van. Dit houdt in dat 145.000 jongeren ouder dan 18, jaarlijks 800 euro voorbij laten gaan. Naast de zorgtoeslag laat een kwart van de mbo-studenten hun recht op belastingteruggaaf liggen omdat zij niet weten dat ze dit terug kunnen vragen.

Doordat de lonen van mbo-studenten niet zo hoog zijn kan de terugbetaling erg lastig worden. Het Nibud roept mbo'ers op verstandiger met hun geld om te gaan en doet een appèl op mbo- docenten.

Bron: Nibud.nl