“Het is een rommeltje!“

Door Sanne Linsen - 15 Maart 2011 15:39 - 1883 vertoningen

Studentenbonden reageren geërgerd op de kabinetsplannen voor de bezuiniging op de studiefinanciering. "Een rommeltje", zegt de LSVb. De bonden vinden het kabinet slordig en hebben stevige kritiek op de plannen.

"Er zijn straks studenten die met alle maatregelen tegelijk te maken krijgen. Die worden op een erg harde manier financieel geraakt: door de langstudeermaatregel, het sociale leenstelsel en het verlies van de ov-kaart. Dan wordt studeren heel duur", aldus Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg.

De overheid bezuinigt enorm om de economie te verbeteren, met als gevolg dat studenten hier de dupe van zijn. "Mensen die nu worden gekort, merken er niets van dat het kabinet de bezuinigingen over een paar jaar weer in het onderwijs wil investeren", is dat wat Hendricks opvalt.

Sander Breur van de Landelijke Studenten Vakbond vindt het onterecht dat de aanvullende beurs geen optie meer is voor studenten waarvan de relatie met hun ouders slecht is. "Je bent blijkbaar zelf verantwoordelijk voor hoe je ouders je behandelen. Dat kan gewoon niet. Het is zo slordig allemaal. Het kabinet volgt niet eens zijn eigen argumentatie. In de langstudeermaatregel worden de bachelor en master los van elkaar bekeken: je mag in beide opleidingen een jaar uitlopen. Maar voor de ov-jaarkaart worden ze plotseling op één hoop gegooid en mag je in totaal nog maar één jaar uitlopen."

Bron: Dub.uu.nl