Studeren straks nog wel een optie?

Door Sanne Linsen - 18 Maart 2011 14:45 - 2325 vertoningen

Bezuinigingen vanuit de overheid, universiteiten die het beleid aanscherpen; studeren wordt een moeilijke opgave voor veel mensen. Je zou dan ook denken dat het bijna niet erger kan, maar toch heeft de Vereniging van Universiteiten (VSNU) nog meer in petto: ze willen de studiebeurs afschaffen.

De Trouw is in het bezit van de documenten die gebaseerd zijn op een vergadering die plaats vond in Parijs; hierin staat dat Nederlandse universiteiten de studiebeurs voor alle studenten willen afschaffen. In tegenstelling tot het kabinet die studenten alleen hun 2e fase willen laten lenen, willen de universiteiten dat studenten al hun studiegeld gaan lenen. Wel willen ze dat studenten die hun studie snel afmaken een beloning krijgen.

Naast het afschaffen van de studiebeurs willen universiteiten ook dat studenten, voor wie ze geen overheidsgeld krijgen, meer collegegeld gaan betalen. Van alle universitaire studenten gaat dit om een percentage van 44%. Universiteiten willen zelf de hoogte van het collegegeld van deze studenten bepalen, nu vragen ze al absurd hoge bedragen gevarieerd tussen 5.000 en 15.000 euro.

Ook wil de VSNU dat het aantal universitaire studenten vanaf 2012 niet meer mag groeien. Gebeurt dit wel, dan moeten deze studenten genoegen nemen met het hbo. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) redeneren de universiteiten vooral uit eigenbelang en vergeten zij hierbij hun maatschappelijke taak.

"De universiteiten willen terug naar de tijd dat ze nog genoeg geld hadden, de tijd dat ze alleen de elite opleidden. De universiteiten moeten als onderdeel van de maatschappij vooruit kijken en meedenken over de toekomst in plaats van mijmerend achterom kijken, en het verleden mooier maken dan het is', aldus de LSVb.

Bron: Trouw.nlen Nobiles.nl