Actievoerders geven zich over

Door Sanne Linsen - 21 Maart 2011 14:39 - 1281 vertoningen

De ongeveer 30 studenten van zowel Hogeschool Arnhem en Nijmegen als de Radboud universiteit, die het Erasmusgebouw vanochtend vanaf 8 uur bezet hielden, zijn uit het pand gehaald. De politie arriveerden rond half twaalf.

Er werden ongeveer 15 agenten in gewoon uniform ingezet. De ontruiming verliep grotendeels in gemoedelijke sfeer en de studenten verzetten zich nauwelijks. Twee van de protestanten die vreedzaam verzet pleegden zijn aangehouden.

Eerder vanochtend waren er al onderhandelingen tussen het college van bestuur en de actievoerders, maar dit had niet geleid tot een overeenkomst. Het college van bestuur werd uitgenodigd in het toen nog bezette Erasmusgebouw om in het openbaar te discussiëren over de plannen van het kabinet. Studentenwoordvoerder Stas Uittenbogaard gaf aan dat ze alleen zouden opgeven wanneer het college van bestuur al onze eisen inwilligt, maar dit is niet gebeurd. Het college van bestuur heeft wel een verklaring afgelegd.

"Het college van bestuur vind dat de actievoerders niet de aangewezen personen zijn om mee te onderhandelen. Daarvoor is de gekozen Studentenraad bedoeld. We hebben gevraagd of de bezetters hun grieven bij de Studentenraad willen neerleggen. Vervolgens kan die hierover met ons in gesprek", aldus RU-woordvoerder Willem Hooglugt.

Door de bezetting is er een alternatief lesprogramma opgezet. Zo was er om elf uur een workshop spandoekverven. Ook wordt het manifest met studenteneisen officieel gepresenteerd en toegelicht en komt er een lezing of over de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "We zien dat als interessant voorbeeld voor hoe mensen hun eigen lot kunnen bepalen. Daar kunnen we wat van leren. Vanavond zal een film worden vertoond met de studentenacties in de jaren zestig als onderwerp."

Bron: Gelderlander.nl