Motiveer je studiekeuze

Door Sanne Linsen - 21 Maart 2011 10:08 - 1591 vertoningen

Het lijkt op het vinden van een goede baan: eerst een sollicitatiebrief toesturen naar de instelling waar de student een opleiding wilt gaan volgen en op basis van een gesprek bepalen of diegene aan de studie gaat beginnen. De VVD wilt dat studenten die zich willen inschrijven bij een hbo- of universitaire opleiding, eerst een motivatie sturen.

Vandaag zal kamerlid Anne-Wil Lucas dit voorstel gaan inbrengen tijdens een wetgevingsoverleg met het hoger onderwijs. Het hele idee achter dit voorstel is dat studenten een bewustere keuze zullen maken. "Nu zie je vaak dat leerlingen zich voor zes opleidingen tegelijkertijd inschrijven en in september een keer beslissen welke ze gaan volgen", stelt Lucas. "Met een motivatieplicht laat je leerlingen een meer bewuste keuze maken."

Daarnaast heeft Lucas geluisterd naar het advies van de studentenvakbonden over 'misleidende voorlichting'. Ze wil dat instellingen verplicht worden meer informatie over de studie bekend te maken. Hierbij kun je denken aan het aantal contacturen, de opbouw van lessen maar ook de kansen bij het betreden van de arbeidsmarkt na het behalen een diploma. "Dat is heel wat anders dan dat ze alleen de blijde boodschap vertellen tijdens een voorlichtingsdag."

Bron: Spitsnieuws.nl