Het neusje van de zalm

Door Sanne Linsen - 21 April 2011 12:32 - 4689 vertoningen

Topsport, een uit de hand gelopen hobby en tijdrovende passies. Het is niet voor elke student vanzelfsprekend een combinatie te vinden tussen een opleiding en zijn of haar toekomstdromen. Wij spraken Estée Strooker een jonge vrouw van 20 (winnares van Masterchef en deelgenomen aan X- Factor met meidengroep KLEM) die haar huidige opleiding journalistiek weet te combineren met haar extreme passie voor koken.

In een klein schattig huisje gelegen in een gezellige buurt van Arnhem woont Estée samen met haar vriend Jouke. Terwijl ze de koffie inschenkt verteld ze ons wie Estée Strooker nou eigenlijk is; "Ik ben iemand die heel ambitieus is, wat me altijd gedreven heeft is de publiciteit en de beste willen zijn. Er zijn twee dingen die van jongs af aan altijd heel belangrijk voor mij zijn geweest; zingen en koken. Ik wilde musicalster worden en heb ook twee keer auditie gedaan voor de kleinkunstacademie, maar werd de 2e ronde afgewezen. Vanaf dat moment dacht ik dat ik er maar mee moest gaan stoppen, dit was een hele moeilijke beslissing maar vanaf dat moment ben ik me gaan richten op koken." Estée weet dus maar al te goed wat ze wil bereiken in haar toekomst. Ze zegt al een heel eind op weg te zijn maar er nog lang niet is. "Ik heb mijn doel nog helemaal niet bereikt. Dat ik Masterchef gewonnen heb was een mooie opstap om te laten zien dat ik op 20jarige leeftijd al op dit niveau ben. Supergaaf maar je wordt na de overwinning gelijk weer met beide benen op de grond gezet. Ik ging gewoon weer naar school. Ik wil later de combinatie vinden tussen koken en de media/tv. Mijn droom is om tv kok te worden, en het liefst zou ik echt mijn eigen show willen met koken en lifestyle."

Toen Estée op haar 17e klaar was met haar middelbare school en de kleinkunst academie geen optie meer was, heeft ze besloten te beginnen aan de studie rechten. "Ik wilde geen koksopleiding doen want dit is echt een praktische opleiding en omdat ik al duidelijk voor ogen had wat ik wilde gaan doen wist ik dat dit niet de juiste weg was om dit te bereiken." Helaas was de studie rechten geen succes voor haar. Op het moment dat deze studie misliep kwam x-factor tussendoor waar ze met de meidengroep KLEM aan meegedaan had. "We dachten laten we daar eens aan meedoen en we zijn ook best ver gekomen. Dit kwam dus als een goede 'uitweg' waardoor ik gestopt ben met mijn studie rechten." Ze heeft daarna tijdelijk gewerkt in de horeca en dan voornamelijk de bediening. "Ik vond dit toen leuker omdat ik in de keuken niet mijn eigen ding kon doen en in de bediening vond ik het leuk om te vertellen over eten."

Dankzij de lieve oom van Estée heeft ze een maand stage mogen lopen in het restaurant van Roger van Damme in Antwerpen. Dit is nog steeds een goed contactpersoon van haar. "Hij was heel tevreden en zei ook dat ik daar mocht komen werken, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik er al snel weer op uitgekeken zou zijn omdat ik mijn eigen ding wil doen en weet dat ik meer kan. Het was keihard werken maar wel heel leerzaam. Toch doe ik het liever voor mijn eigen zaak zodat ik mijn eigen gerechten kan bedenken." Op advies van Roger van Damme had Estée dat jaar daarop besloten een koksopleiding van 8 maanden in Parijs te gaan volgen waar ze een supertijd gehad heeft. "Het is niet echt te vergelijken met een standaard koksopleiding. Je leert in sneltreinvaart alle basistechnieken. Ik wist al veel van eten maar dit had ik nooit echt gehad en heb ik daar goed geleerd. Daarna kwamen de 3 maanden stage die ik in een 2 michelin sterren restaurant zou lopen, maar dat heb ik maar een maand volgehouden. Ik ben uiteindelijk in een bistro terecht ben gekomen, heel klein en leuk. Ik mocht hier heel veel doen samen met hem, en heb er ook veel geleerd. Dit was ook veel leuker dan dat bekende restaurant, het staat heel leuk op je cv dat je daar heb gewerkt maar ik weet zeker dat ik in de bistro veel meer geleerd heb."

Toen ze klaar was met deze koksopleiding kon ze ervoor kiezen nog meer stages te gaan lopen bij bijvoorbeeld Oudsluis in Nederland. Maar ze had het idee dat ze beter een studie kon gaan doen waardoor ze een combinatie kon vinden met schrijven, wat ze ook erg leuk vind. Vandaar haar keuze voor de studie journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. "Het lijkt me leuk om voor tijdschriften te werken niet als recensent maar om gerechten te bedenken en uit te werken. Het is daarnaast een goede algemene ontwikkeling, ik leer hierdoor goed te schrijven."

Heel leuk al deze unieke ervaringen maar hoe kan Estée dit allemaal combineren met school? "Ik heb maar 3 dagen in de week les. Ik zorg dat ik prioriteiten stel en ik hoef geen 10en te halen. Ik heb soms wel stress, want wanneer ik op vrijdag een catering heb dat ik donderdag moet voorbereiden, zit ik soms met school in de knoei. Ik moet goed inplannen wat voor een chaoot best moeilijk is, maar dat komt door mezelf."

Masterchef was dus een unieke ervaring voor Estée maar wat heeft ze tijdens dit Masterchef avontuur allemaal gedaan en geleerd? "Wat ik het meest geleerd heb is onder tijdsdruk en met spanning presteren. Er wordt veel van je verwacht en je weet dat als je één keer de fout maakt dat je er uit kunt liggen." Ik had het wel leuker gevonden als het niveau gelijk lag aan Australië waarbij er echt onmogelijke opdrachten waren en er ook wekelijks masterclasses waren, waardoor je ook meer leert." We zagen op tv dat Estée heel wat culinaire hoogstandjes heeft bereikt, hoe zou ze die gerechten bedenken? "Ik bedenk alles zelf, ik heb wel kookboeken maar daar kijk ik alleen in voor plaatjes of basisrecepten. Ik zal er nooit combinaties uit halen, want dat vind ik leuk om zelf te bedenken."

Estée gaat een kookboek publiceren en vertelt ons wat we ervan kunnen verwachten. "Het moet hip worden: er komen zes thema's in. Het boek gaat waarschijnlijk heten: help ik heb dringend inspiratie nodig, want mijn koelkast is bijna leeg, ik heb een date, ik moet koken voor mijn schoonouders, want ik heb een verjaardagsfeestje, mijn portemonnee is bijna leeg, thema diner voor vrienden maken. Het moeten help situaties worden zodat het kookboek daarbij kan helpen. Het moet makkelijk te maken zijn en leuk zijn om te lezen. Het wordt een soort cadeauboek." Je website is bijna af, wat kunnen we er van verwachten? "Het wordt een site waar je mij op kunt vinden met recepten en mooie foto's van gerechten. Ook kunnen mensen die dringend inspiratie nodig hebben met de restjes uit de koelkast via de website beroep op Estée doen. De website is deels ook bedoeld als PR, ze kunnen haar via de website inhuren.

Estée geeft studenten tips die hun passie niet durven te combineren met school. "Ik ben niet van de veilige weg, je kunt alleen ergens komen door risico's te nemen. Je hebt niks te verliezen geen huis, geen kinderen, je hoeft nog niks dus waarom zou je het niet gewoon doen? Laat je studie wachten als je daarmee wel kunt bereiken wat je wilt bereiken. Ik zou het liefst morgen beginnen met mijn eigen restaurant, misschien gaat dat wel fout maar dan leer ik er gewoon van."

Ben je benieuwd naar Estée en wil je haar recepten lezen? Klik hier!