Stage bevalt mbo’er goed

Door Jasmine Hakkert - 18 Januari 2012 14:11 - 1476 vertoningen

Mbo'ers zijn te spreken over de begeleiding van hun stage bij een leerbedrijf als onderdeel van hun opleiding. Scholieren geven de tijdelijke werkgever daarvoor gemiddeld het cijfer 8. Begeleiding door de school krijgt een 6,9.

Dat staat onder meer in de voortgangsrapportage over de zogenoemde beroepspraktijkvorming (bpv) die minister van Bijsterveldt (Onderwijs) gisteravond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek werd in 2011 gedaan onder 8816 praktijkopleiders in het bedrijfsleven, 2202 mbo-studenten en 1718 stagebegeleiders van de onderwijsinstellingen.

In het rapport 'Aan het werk' van de Inspectie van het Onderwijs over de kwaliteit van beroepspraktijkvorming in 2009 werd nog gesproken van een 'structurele ontevredenheid'.

In het verslag dat de minister nu naar de Kamer stuurt staat ook dat de precieze inhoud van het praktijkgedeelte voor mbo-scholieren nog wel moet worden verbeterd. Daarnaast moet de match tussen scholier en leerbedrijf verbeterd worden. De individuele leerbehoeften sluiten niet altijd aan op de leermogelijkheden van het bedrijf. In 2009 werd deze conclusie ook al getrokken door de Inspectie.

Scholen, werkgevers en ministerie hebben eerder afgesproken een klachtenmeldpunt voor leerbedrijven en studenten op te richten. Dat is er vaak nog niet. Scholen zien daarnaast dat er nog steeds veel minder beschikbare stageplaatsen dan studenten zijn.

Bron: Spitsnieuws.nl