Student heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

Door Jasmine Hakkert - 2 Januari 2012 10:34 - 2276 vertoningen

De recessie heeft ook stagiaires getroffen. Studenten hebben steeds meer moeite om een stageplek te bemachtigen. "Dat is te wijten aan de economische crisis," zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit van Utrecht. Bedrijven hebben geen tijd meer voor goede begeleiding en zeggen daarom sneller nee als er gevraagd wordt om een stageplaats.

De krapte is vooral te merken in de technische sector. Daar is weinig personeel, waardoor het moeilijk is een stagiair de begeleiding te geven die hij of zij verdient. "Bij een stagiair die werkt in de metaalsector moet er altijd een begeleider in de buurt blijven", geeft Schippers als voorbeeld aan. Verder is er volgens hem een aantal vakken in het onderwijs waar tekorten zijn. "Het is bijvoorbeeld moeilijk om bij een leraar Duits stage te lopen." Ook in de zorg is het moeilijk. "Door het tekort aan personeel is de werkdruk zo hoog, dat verpleegkundigen vaak geen tijd hebben een leerling te ondersteunen."

Hoewel stagiairs minder goed worden betaald dan normale werknemers, vormen ze volgens Schippers toch een kostenpost. "Dat komt door de uren begeleiding die er in ze moet worden gestopt." Voor mbo'ers is het extra moeilijk een stageplek te vinden. Dat komt volgens de hoogleraar doordat zij minder zelfstandig zijn dan leerlingen uit het hbo. "Hierdoor hebben zij meer sturing nodig."

Dorus de Bruyn van Stageplaza merkt ook dat er problemen zijn met het vinden van afstudeeropdrachten. "Bij bedrijven is vaak geen ruimte om volledige opdrachten aan studenten te geven", aldus De Bruyn. In plaats daarvan vragen ze of afstudeerders mee willen draaien in het bedrijf. "Voordat de crisis begon, konden stagiairs uitgebreid onderzoek doen of aan hun opdracht werken. Nu kan dat nog maar een paar dagen in de week. Soms moeten ze in het weekend verder aan hun stageopdracht." Stageplaza merkt dat bedrijven door de economische recessie vooral stages aanbieden waar studenten mee kunnen draaien in de organisatie. Zulke ondersteuning drukt niet erg op de begroting.

Toch zijn er volgens Schippers en De Bruyn ook bedrijven die in stagiairs juist een kans zien. Ze kunnen namelijk worden ingezet als middel tegen de vergrijzing. Bedrijven hopen met stages nieuw en jong personeel aan zich te binden. Volgens professor Schippers zijn er al bedrijven die overbodig personeel inzetten om stagiairs te begeleiden. Zij hopen dat deze stagiairs dan later instromen.

Een andere ontwikkeling die Stageplaza ziet, is dat het aantal afgestudeerden dat op zoek gaat naar een stage stijgt. Een deel van deze groep lukt het niet aan een baan te komen. De Bruyn merkt dat ze toch werkervaring op willen doen en niet thuis willen zitten. "Daarom gaan ze op zoek naar een stage en nemen ze een kleine vergoeding voor lief."

Bron: Metronieuws.nl