10:10, wat doe jij uit vandaag?

Door Marjolein van de Flier - 10 Oktober 2012 15:21 - 2325 vertoningen

Het is vandaag 10:10 The Energy Challenge Day! In samenwerking met Dag van de Duurzaamheid vragen zij heel Nederland: Wat doe jij uit?

10:10 The Energy Challenge day staat in het teken duurzaamheid; met zijn allen de energiemeters omlaag brengen. Energie besparen is niet alleen mogelijk, maar ook best makkelijk. Enne, het gaat natuurlijk niet alleen om vandaag. Deze actie wordt georganiseerd vanuit de wetenschap dat als je eenmaal weet hoe je kunt besparen, dit op lange termijn effect heeft. Op de website van 10:10 staan verschillende tips te vinden om je energiegebruik naar beneden te halen.

StagePlaza zet een aantal tips op een rij. Deze zijn niet alleen goed voor duurzaamheid maar ook nog eens erg fijn voor jou, als student.

Zet de energiebespaarstand aan op je laptop of computer. Dit is niet alleen beter voor de energierekening, maar ook beter voor je laptop of computer. Zo gaat deze weer een jaar langer mee. Investeer in goede gordijnen. Zogenaamde ‘zware’ gordijnen isoleren beter en houden daardoor warmte vast. Scheelt op de rekening, maar ook als jij na een zware nacht in je bed ligt en je kamer heerlijk donker blijft. Met een ‘gratis’ OV-jaarkaart is het natuurlijk heel verleidelijk om de bus, metro, tram en trein te nemen. Is de afstand die je moet afleggen niet zo groot? Pak dan eens de fiets. Naast dat je goed bezig bent voor het milieu, heb je meteen een goede workout. Ook goed voor je lichaam en je portomonnee: kook op maat. Vries in wat je over hebt van het eten of gebruik producten de volgende dag in een ander gerecht. Zet je verwarming één of twee graden lager. Vaak merk je dit niet eens en mocht je het toch kouder hebben? Meteen een reden om die dikke wintertrui toch wel te kopen. Douche een paar minuten korter. Van die extra tijd word je echt niet veel schoner. Woon je in een studentenhuis? Scheelt het je ook nog eens tijd want minder lang douchen, is minder lang in de rij staan ’s ochtends. Haal je oplader uit het stopcontact en zet apparaten volledig uit, niet op de standby stand. Scheelt energie, kosten en het is beter voor je apparatuur. Was op 30 graden. Niet alleen goed voor de rekening en het milieu, ook je kleding blijft langer mooi en goed. Heb je weer meer geld over voor dat biertje in de kroeg.

Bron: 1010global.org