Voor €500 per maand ervaring op doen

Door Marjolein van de Flier - 10 Oktober 2012 18:14 - 1931 vertoningen

Al eerder berichtte StagePlaza over studenten die maar niet aan een baan komen. Afgestudeerden komen in de probemen omdat ze niet aan een baan komen doordat ze geen werkervaring hebben. Maar, zeggen jongerenbonden FNV Jong en CNV Jongeren: “zonder een baan kunnen ze die ervaring ook niet opdoen.”

FNV Jong, CNV Jongeren en hoogleraar Ton Wilthagen komen nu met een gezamenlijk initiatief. Zij vinden dat er een startersbeurs moet komen voor jongeren, zodat ze werkervaring kunnen opdoen. Gemeenten moeten aan studenten die net hun diploma hebben gehaald €400 euro per maand ter beschikking stellen. De enige voorwaarde is dat deze afgestudeerde studenten zelf een bedrijf zoeken waar ze werkervaring kunnen op doen. Hier mogen ze dan maximaal 6 maanden werken en dit bedrijft moet hen minimaal €100 euro betalen. Zo hebben zij voor een half jaar een inkomen van minimaal €500 euro per maand. Wil je meer weten over het plan van de jongerenbonden kijk dan even hier.

Dennis Wiersma zegt in een interview met het Financieel Dagblad dat het om een leerwerkplek gaat. Maar waarom pas beginnen met leren als je je diploma binnen hebt? Ervaring moet je niet pas op doen als je je papiertje hebt gekregen. Nee, het is veel verstandiger om deze ervaring al eerder op te doen. Niet alleen voor later, zodat je makkelijker aan een baan komt, maar ook tijdens je studie kan het je ogen openen wanneer je ervaring op doet. Zo kom je er al vroeg achter of de richting die je gekozen hebt echt bij je past. Vaak kan je dan nog switchen door middel van een minorpakket of een andere master uit te kiezen.

Natuurlijk is het voor werkloze jongeren fijn dat ze in ieder geval een inkomen van €500 euro per maand hebben. Hier zullen wij dan ook zeker niet tegen zijn. Toch wil StagePlaza erop wijzen dat er in een eerder stadium meer dan genoeg mogelijkheden (stages) zijn op werkervaring op te doen!