Moeten we blij zijn met de afschaffing van de langstudeerboete?

Door Marjolein van de Flier - 2 Oktober 2012 12:12 - 4082 vertoningen

Gisteren maakten Rutte en Samson bekend de langstudeerboete van de baan te vegen. Meteen doken er op Twitter en Facebook berichten van blije studenten op. Ook verschillende studentenorganisaties zeggen blij te zijn met de afschaffing van de boete. Zo verscheen er een persbericht van de Landelijke Studenten Vakbond waarin zij vertelden verheugd te zijn zijn met het deelakkoord dat vanmiddag is gepresenteerd.

De overheid loopt door het afschaffen van de langstudeerboete 370 miljoen euro mis. Na maanden van onzekerheid en gedoe rondom de begroting kunnen ze nu opeens 370 miljoen euro missen? Natuurlijk niet. Uiteindelijk zal dit geld ergens anders vandaan moeten komen. De VVD en de PvdA gaven gister al aan dat hun voorkeur uitgaat naar een sociaal leenstelsel. Natuurlijk snap ik dat de LSV blij is nu hun maandenlange protest tegen de langstudeerboete zijn vruchten af werpt. Maar zeg nou zelf: je studie halen met een jaar uitloop moet voldoende zijn. Die 3000 euro hebben wij, studenten, zelf in de hand. En natuurlijk, ik vind ook dat de langstudeerboete niet met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd en er uitzonderingen gemaakt moeten worden.   Voor de studenten die inmiddels de 3000 euro boete betaald hebben ben ik dan ook heel blij dat ze het geld terug krijgen. Maar het lijkt mij beter om 3000 euro te betalen voor een jaar langer studeren dan elk jaar ongeveer 3000 euro te lenen van DUO. Bovendien bevordert de langstudeerboete studenten bij het (sneller) halen van hun diploma. Met een sociaal leenstelsel wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk klaar zijn, maar sneller dan de tijd die voor je studie staat gaat toch niet lukken. Ik ben benieuwd met welke protesten studenten en studentenorganisaties gaan komen als het sociale leenstelsel definitief op de planning komt te staan. Er zijn momenten dat we niet alleen aan nu; moeten denken, maar ook aan de scholieren die over een paar jaar zorgeloos willen en moeten kunnen studeren.