Hoe de crisis het luilekker studentenleventje aantast.

Door Marjolein van de Flier - 23 Oktober 2012 17:08 - 879 vertoningen

Morgen is het 83 jaar geleden. Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de koersen op de New York Stock Exchange extreem te dalen. Uit de paniek die ontstond probeerden beleggers hun aandelen te verkopen, waardoor de koersen volledig instortten. Het is de dag die ook wel bekend staat als Zwarte Donderdag en was het begin van een langdurige crisis. Pas in 1954 kwamen de koersen weer op het niveau van het hoogtepunt in 1929.

Anno 2012 bevinden we ons ook in crisis. Weliswaar een heel andere crisis dan 83 jaar geleden, maar we leven al een tijdje in crisis. Als student merk je waarschijnlijk in het dagelijks leven niet zo gek veel van de crisis. Volgens het Nibud hebben ‘crisisstudenten’ achttien euro minder per maand te besteden. Die 8 a 9 biertjes per maand kunnen we wel missen.

Het zijn vooral buitenlandse studenten die de crisis voelen. Studenten uit Europese crisislanden zoals Spanje en Griekenland, vluchten massaal naar Nederland om hier te studeren. In tegenstelling tot andere landen hebben we het hier zo slecht nog niet. Er studeren dit jaar ongeveer 150% meer buitenlandse studenten aan de universiteit of hogeschool dan voorgaande jaren.