Dag OV-kaart, hallo studieschuld

Door Marjolein van de Flier - 30 Oktober 2012 15:36 - 1962 vertoningen

Iedere dag een treinkaartje betalen om een college te volgen? Geen vrije keuze meer bij het vinden van een stageplaats, want ‘ja het wordt wel erg duur om elke dag de trein zelf te betalen’.

Grote teleurstellingen voor studenten. Aan het idee dat de basisbeurs wordt afgeschaft zijn we inmiddels – na twee weken – een beetje gewend. Maar dat ook de zorgtoeslag en de OV-jaarkaart verdwijnen komt hard aan. Thijs van Reekum, voorzitten van het Interstedelijk Studenten Overlef verwijt VVD en PvdA dat ze niet goed hebben nagedacht over de gevolgen van de maatregelen voor de studenten. In het regeerakkoord staan drie pijnlijke maatregelen voor studenten, “dat zijn er twee te veel.”

Een kleine rekensom. Een thuiswonende student loopt ongeveer 90 euro aan studiefinanciering mis. Deze wordt omgezet in een lening. Geen OV maar wel elke dag een uur met de trein? Kost je, met korting, ongeveer 8 euro. Er zijn opleidingen waarbij je elke dag verplicht aanwezig moet zijn. Kom je uit op 40 euro per week aan treinkosten. En dan heb ik het nog niet over de bus of tram die moet worden betaald, want veel collegepanden liggen niet naast een treinstation. 40 euro per week betekent ongeveer 160 euro per maand. Door deze maatregelen wordt studeren nog duurder en worden studenten met een te hoge individuele studieschuld opgezadeld.

"Door dit akkoord daalt de staatsschuld misschien, maar tegelijk zadelt het Nederland ook op met een nationale studieschuld. De studenten krijgen de rekening gepresenteerd en krijgen daar geen beter onderwijs voor terug, zoals ons was voorgespiegeld." Aldus Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond.