Stage lopen op de universiteit: hoe belangrijk is dat? (deel 2)

Door Marjolein van de Flier - 5 Oktober 2012 13:35 - 3524 vertoningen

Net afgestudeerden krijgen tijdens een sollicitatiegesprek vaak te horen dat ze zijn afgewezen wegens te weinig (werk)ervaring. Vorige week sprak StagePlaza met Tom Koole, universitair hoofddocent bij het Departement Nederlands en senior onderzoek bij het Utrechts Instituut voor Linguïstiek Universiteit Utrecht, over stage lopen binnen een universitaire opleiding. Deze week vroegen wij studenten van de Universiteit Utrecht hoe zij over stage lopen denken. De meningen lopen nogal uiteen.

Zo zei Lara (20 jaar, Rechten) dat ze wel stage zou willen lopen, maar de stap om te gaan zoeken groot is. “Binnen mijn studieprogramma kan het makkelijk. Maar, ik denk denk toch dat ik er tegen op zie het ‘luilekker leventje’ van een student te moeten vervangen door een stage waarbij ik vijf dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds zes uur mee bezig ben.” Een andere Rechten student, Tim (19 jaar) vindt het de moeite niet om nu al stage te lopen. Hij werkt namelijk twee keer per week in de rechtswinkel. “Dit kan ik op mijn cv zetten en wordt door veel bedrijven gezien als werkervaring. Een stage komt voor mij later wel een keer.”   Elise (19 jaar)is tweede jaars studente Taal- en Cultuurstudies. Sinds dit jaar is een stage binnen deze studie verplicht gesteld. Wat vindt zij hiervan? “Ik vind het fijn, omdat ik hierdoor ervaring op kan doen. En niet alleen de ervaring van het vak maar ook de ervaring van 5 dagen per week aan het werk zijn. Ik vind het nu soms best lastig om ’s ochtends vroeg mijn bed uit te komen. Dus dat wordt nog wat volgend jaar. Ik weet niet of ik ervoor had gekozen om stage te lopen als het niet verplicht was geweest. Ik ben nu tweede jaars en heb daar in mijn eerste jaar nog niet bij stil gestaan dus dat zou ik niet weten.” Eigenlijk sluit de mening van Elise aan op die van Lara. Het is toch net dat beetje extra wat je moet geven, maar voor de ervaring en je zelfontplooiing kan het heel goed zijn.    Er zijn natuurlijk ook studenten die specifiek wel voor een stage kiezen. Koen (21, Communicatie- en Informatiewetenschappen): “ik vind een stage heel belangrijk. Vorig jaar heb ik stage gelopen op een communicatiekantoor. Hierdoor weet ik veel beter wat ik straks wel en niet wil doen. En het heeft voor mij de keuze voor een master makkelijker gemaakt.”   Natuurlijk raadt StagePlaza alle studenten aan om stage te lopen. Kies voor een stage die bij je past, waarin je voldoende uitdaging hebt en genoeg kan leren. Dan zul je zien dat het eigenlijk hartstikke leuk is en allemaal wel mee valt!