Uitdelen van genadezesjes op de universiteit

Door Jasmine Hakkert - 28 Februari 2012 15:36 - 2312 vertoningen

Eén op de tien docenten aan universiteiten heeft studenten laten slagen terwijl ze dat niet verdienden. De docenten versoepelen tentamens, geven 'genadezessen' een onvoldoende voor een afstudeerscriptie wordt simpelweg niet gegeven.

Dat blijkt uit onderzoek van het Topje van de IJsberg, zoals het groepje van vier studenten Journalistiek zich noemt. De studenten van de Vrije Universiteit enquêteerden 180 docenten aan Nederlandse universiteiten, daarnaast maakten ze een rondgang langs een deel van de docenten.

Een derde van de docenten gaf toe druk te ervaren om studenten snel door vakken te loodsen. De TU Eindhoven verlaagt jaarlijks het tentamenniveau en de Universiteit Twente vermijdt vragen waarvan bekend is dat studenten er slecht op scoren.

De genadezes Scripties worden ook al niet te streng beoordeeld. Pál Nyiri, hoogleraar antropologie aan de Vrije Universiteit, vertelt dat hij bijna werd vervangen als tweede lezer van een scriptie omdat hij de scriptie onvoldoende vond. "Het gebeurde uiteindelijk niet, maar de druk was er wel. Studenten een onvoldoende geven voor een tentamen kan nog, maar bij een scriptie lijkt het geen optie. Een student die een onvoldoende dreigt te krijgen, kan zijn scriptie opnieuw insturen en slaagt dan bijna gegarandeerd."

De genadezes komt veel docenten bekend voor. "Iedereen die verbaasd doet over de genadezes, heeft boter op zijn hoofd", aldus Timo de Rijk, hoogleraar design aan de TU Delft. Een anonieme docent aan de Universiteit Utrecht: "Mijn baas heeft mij verplicht een scriptie met een 7 te beoordelen, terwijl het duidelijk een 4 was."

Diplomabonus

De studenten van het Topje van de IJsberg begonnen hun onderzoek, omdat ze het vermoeden hadden dat niet alleen op het HBO diploma's onterecht werden uitgereikt. Ze brengen de normvervaging in verband met de manier waarop universiteiten worden gefinancierd. Universiteiten incasseren een diplomabonus die beschikbaar komt als een student afstudeert. Daarnaast kosten langstudeerders veel geld. Hoogleraar De Rijk herkent dat. "Er is geen absolute norm voor het beoordelen van tentamens en scripties. De inkomsten hangen af van het aantal afgestudeerde studenten, dus de boel kan zomaar beginnen te schuiven. Van minister tot docent: iedereen is erop gericht om studenten snel te laten afstuderen."

Een woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra herinnert eraan dat het aandeel van de financiering van universiteiten dat afhangt van het aantal afgestudeerden al fors is afgenomen, van 50 procent naar minder dan 20 procent.

Bron: Volkskrant.nl