Stagevergoeding

Door Jasmine Hakkert - 6 Februari 2012 14:05 - 2270 vertoningen

Stagevergoeding kan een leuke bijkomstigheid zijn bij het zoeken van een stage. Toch is het lastig om een idee te krijgen van hoe hoog jouw stagevergoeding zal zijn, maar ook of een bedrijf verplicht is je stagevergoeding te geven. Stageplaza probeert jou daarom hier inzicht te geven over hoe het nou precies zit met stagevergoeding.

Stagevergoeding verplicht?

Bedrijven zijn niet wettelijk verplicht jou een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. In sommige branches zijn in de cao's afspraken gemaakt over een stagevergoeding. Check daarom ook altijd even wat er in de cao staat van de branche waarin jij gaat werken. Hierin staat misschien dat ze volgens de cao wel verplicht zijn jou van een stagevergoeding te voorzien.

Stagevergoeding hoogte

De stagevergoeding kan in de cao staan, maar wordt vaker door bedrijven zelf bepaald. Hoeveel een bedrijf jou wilt geven als stagevergoeding is vaak afhankelijk van je opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring.

Stagevergoeding per opleiding

Om jou een goed inzicht te geven over hoeveel stagevergoeding jij kan verwachten, hebben wij hieronder een overzicht opgesteld per opleiding. Wij hebben ook onderscheid gemaakt in het aantal dagen bij MBO, bij HBO in stage of afstudeerstage en de gemiddelde vergoeding bij een WO stage.

Stagevergoeding MBO

Bij vier dagen in de week rond de 182 euro bruto per maand. Bij vijf dagen in de week rond de 227 euro bruto per maand.

Stagevergoeding HBO

Tussen de 136 euro en 227 euro bruto per maand is gemiddeld. Bij een afstudeerstage krijg je vaak wat meer. Dan is een stagevergoeding tussen de 227 euro en 454 euro per maand redelijk.

Stagevergoeding WO

De gemiddelde stagevergoeding voor een WO-student ligt tussen de 227 euro en 454 euro bruto per maand.

Bron: FNVJong.nl