Studenten imiteren drinkgedrag

Door Vlinder van Burik - 13 Maart 2012 17:44 - 1036 vertoningen

Studenten drinken meer wanneer zij in het gezelschap zijn van leeftijdsgenoten die veel drinken, dan wanneer zij in de kroeg staan met matige drinkers. Zij zouden dan ook getraind moeten worden om dit imitatiegedrag te verminderen.

Helle Larsen, post-doctoraal onderzoeker bij de UvA, heeft het onderzoek uitgevoerd in een nepkroeg waar zij 500 tot 600 studenten bestudeerde van 18-26 jaar. Terwijl de studenten dachten dat zij mochten pauzeren tussen de opdrachten door welke werden uitgevoerd in het laboratorium, vond juist in deze nepkroeg het experiment plaats. Waar een ingehuurde acteur stond die flink aan het drinken was. De studenten die deelnamen aan het experiment kenden elkaar overigens niet.

De uitkomsten tonen aan dat imitatiegedrag zich niet alleen beperkt tot bekenden. Ook als een onbekende een slok neemt, wordt dit gedrag geïmiteerd. Het onderzoek laat ook zien dat studenten twee tot drie keer meer drinken wanneer zij met zware drinkers de kroeg in duiken. Larsen denkt dat bij jongeren tussen 15 en 16 jaar oud dit imitatiegedrag een nog grotere rol speelt.

Wel maakt de inhoud van het glas verschil. Bij alcoholische dranken is er vaker sprake van imitatiegedrag dan bij non-alcoholische dranken.

Bron: Spitsnieuws.nl