Geen topsporters meer door bezuinigingen?

Door Vlinder van Burik - 27 Maart 2012 18:44 - 1338 vertoningen

Volgens docent en schrijver Nico Keuning zouden de "Olympische Spelen weleens onbereikbaar kunnen worden voor Nederlandse studenten" vanwege de bezuinigingen van de overheid.

Topsporters hebben strakke schema's welke niet alleen vol zitten met toernooien en trainingskampen, maar ook met projecten voor school en tentamens. Via speciale schooltrajecten wordt er al voorkomen dat zij niet nog meer vertraging op lopen dan de gemiddelde twee jaar die zij al langer doen over hun studie. Maar door de langstudeerboete, waardoor je na één jaar extra studeren een boete van €3.000,- mag betalen, worden zulke trajecten minder aantrekkelijk.

Inderdaad, topsporters worden gesponsord en financieel ondersteund door sportkoepel NOC*NSF en Topsport Amsterdam. Maar dit is voor "gebruik van sportfaciliteiten, vergoeding van reis- en verblijfkosten en sponsoring van kleding en materiaal." Het NOC*NSF probeert dan ook om een "studiefonds voor topsporters van de grond te krijgen", maar wordt hier niet in gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aan de Universiteit van Amsterdam studeren nog maar vijf topsporters in tegenstelling tot veertig een paar jaar geleden. Benieuwd of daar nog wat van overblijft.

Bron: Volkskrant.nl