MBO-opleidingen van vier naar drie jaar

Door Jasmine Hakkert - 5 April 2012 18:42 - 1475 vertoningen

BO-opleidingen worden ingekort naar compacte en intensieve opleidingen. Hierdoor wordt het MBO een goed alternatief voor de havo-route. Een kortere MBO-opleiding zorgt ervoor dat MBO'ers sneller door kunnen stromen naar het HBO. Van de meer dan 600 opleidingen mogen er slechts 47 nog vier jaar duren.Minister van Bijsterveldt neemt dit advies over van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

"Het verkorten en het intensiever maken van de opleiding is een belangrijke stap in het verbeteren en aantrekkelijker maken van ons middelbaar beroepsonderwijs. Onze economie heeft goede vakmensen nodig. Ik verwacht dat meer jongeren zullen kiezen voor een beroepsopleiding en deze zullen afronden. Om vervolgens de arbeidsmarkt te betreden of vlot door te stromen naar het HBO", aldus mevrouw Van Bijsterveldt.

Eind jaren 80 waren vele opleidingen van het MBO drie jaar. Veel opleidingen werden opgerekt naar vier jaar zonder dat het noodzakelijk was. MBO-studenten hebben in de laatste jaren aangegeven liever een intensiever onderwijsprogramma te volgen met meer uitdaging. De verwachting is dat hiermee de schooluitval op het MBO ook zal afnemen.

De opleidingen die nog wel vier jaar mogen duren, zijn vooral technische opleidingen. Dit zijn opleidingen tot manager havenlogistiek, luchtvaartdienstverlener of allround operationeel technicus. Als de Kamer instemt met dit voorstel, zal de start van deze verandering plaats vinden in 2013-2014. Uiteindelijk zal alles ingevoerd moeten zijn op 1 augustus 2014.

Bron: Rijksoverheid.nl