Studenten laten geld liggen

Door Vlinder van Burik - 22 Mei 2012 18:46 - 1505 vertoningen

Ruim een derde van studenten op HBO en WO niveau lenen gemiddeld 365 per maand bij DUO. Toch laten studenten geld liggen door geen belastingaangifte te doen. Ook ontvangt een vijfde van de studenten geen zorgtoeslag.

Uit het Nibud-studentenonderzoek 2011-2012, onder 3.000 studenten op HBO en WO niveau, is gebleken dat een student gemiddeld 365 euro per maand leent. Na vier jaar resulteert dit in een schuld van 17.500 euro. Ondanks het feit dat 38% van de studenten op het moment een lening hebben, weten zij niet veel over de leenvoorwaarden die hiermee zijn verbonden. De helft van de studenten weet bijvoorbeeld niet dat ze vanaf dag één rente opbouwen over hun lening. Toch maakt de helft van de studenten zich niet druk over het afbetalen van de lening. Het Nibud adviseert deze studenten wel om alvast hun lening te bekijken vanwege het feit dat de studenten hun startsalaris onrealisitsch hoog inschatten. Bij het afbetalen van hun schuld kunnen zij dan voor verassingen komen te staan.

Een appeltje voor de dorst Ondanks het feit dat studenten veel lenen, spaart ruim 70% bijna 100 euro per maand. Gemiddeld hebben deze studenten 4.522 euro op de bank staan. Er is wel een verschil te zien in het spaargedrag tussen studenten die lenen en studenten zonder lening. Van studenten die lenen sparen 58% tegenover 80% van de studenten zonder lening.

Geld blijft liggen Naast het lenen en sparen blijken veel studenten geld te laten liggen op het gebied van zorgtoeslag en belastingaangifte. Van de studenten geeft 18% aan dat zij de zorgtoeslag niet kennen of ontvangen. Ook weet ruim 12% niet dat zij belastingaangifte kunnen doen.

Inkomsten en uitgaven

Het te besteden bedrag ligt voor studenten in totaal op gemiddeld 915 euro per maand voor uitwonende studenten. Voor studenten die nog thuis wonen is dit gemiddeld 535 euro. Als een student wat wil bijverdienen door middel van een bijbaantje brengt dit gemiddeld 354 euro per maand op. Het gemiddelde inkomen van studenten blijkt toch nog te weinig om hun kosten te kunnen dekken. De uitgaven voor uitwonende studenten zijn namelijk gemiddeld 1093 euro en 603 euro voor thuiswonenden. Vaak kunnen de studenten toch rondkomen per maand doordat een aantal lasten door de ouders worden betaald.

Bron: Nibud.nl