Studenten te zelfverzekerd over sollicitatiekwaliteiten

Door Vlinder van Burik - 23 Mei 2012 15:23 - 2395 vertoningen

Studenten geven hun sollicitatiekwaliteiten gemiddeld een hoger cijfer dan bedrijven dat doen. Waar de studenten zichzelf gemiddeld een 7,2 geven worden ze door bedrijven beoordeeld met een 6,1: blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek van Stageplaza.Vooral MBO-studenten schatten hun sollicitatiekwaliteiten een stuk hoger in.

De MBO-studenten geven zichzelf voor hun sollicitatiekwaliteiten gemiddeld een 7,4. Bedrijven die voornamelijk stagiairs van MBO-niveau hebben, geven de studenten een 5,7. WO'ers worden het beste beoordeeld op hun sollicitatiekwaliteiten door bedrijven met een 6,8, waar ze zichzelf een 7,2 geven. Daarentegen geven bij de WO'ers slechts een kleine meerderheid aan dat de theorie voldoende tot goed aansluit op de praktijk. Slechts 56% gaf het een voldoende tot goed, tegenover 69,5% van de HBO-studenten. Een achterliggende reden hiervoor kan zijn dat wetenschappelijk onderwijs meer gericht op theorie, terwijl het HBO en MBO meer praktijkgericht zijn.

Stagevergoeding

Bij studenten is er al een verschil te zien in stagevergoeding tussen mannen en vrouwen. Mannen ontvangen gemiddeld €230,91 tegenover €194,39 voor vrouwen, een procentueel verschil van 19%. Dit ligt in lijn met het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in dezelfde functies. Dat verschil ligt in Nederland al tien jaar lang rond de 20%. 40,9% van de bedrijven in het Nationaal Stage Onderzoek geven aan dat ze de hoogte van de stagevergoeding bepalen aan de hand van het opleidingsniveau. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde hoogte van de stagevergoeding. MBO-studenten krijgen gemiddeld €127,05, HBO'ers €248,38 en WO'ers €264,-. Het Nationaal Stage Onderzoek is een jaarlijks terugkerend initatief van Stageplaza om een goed beeld te krijgen van de stagemarkt. Met de kennis die Stageplaza verkrijgt via het Nationale Stage Onderzoek, kan Stageplaza de behoefte van informatievoorziening bij studenten en bedrijven beter tegemoet komen. Wilt u het onderzoek inzien, neem dan contact op met de redactie: redactie@stageplaza.nl