Stage lopen op de universiteit: hoe belangrijk is dat? (deel 1)

Door Marjolein van de Flier - 27 September 2012 14:54 - 9249 vertoningen

Als net afgestudeerde krijg je tijdens een sollicitatiegesprek vaak te horen dat je bent afgewezen wegens te weinig (werk)ervaring. Deze ervaring kun je op doen door tijdens je studie een (bij)baantje te hebben die binnen je studierichting past. Helaas zijn deze baantjes vaak lastig te vinden en moet het ook nog eens te combineren zijn met je studie. Veel studenten kiezen er daarom voor om stage te lopen. Binnen mbo- en hbo-opleidingen is stage lopen vaak verplicht. Bij wo-opleidingen is dit niet zo en wordt de keuze vaak aan de student zelf overgelaten. StagePlaza sprak met Tom Koole, universitair hoofddocent bij het Departement Nederlands en senior onderzoeker bij het Utrechts Instituut voor Linguïstiek, beide van de Universiteit Utrecht. Naast docent is Tom Koole ook opleidingscoördinator van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. Wat vindt hij van de hoeveelheid universitaire studenten die stage lopen? Uit cijfers van StagePlaza blijkt dat er een groot verschil is tussen mbo-, hbo- en wo-studenten die een stage zoeken. 60% van alle stagezoekenden op StagePlaza volgt een hbo-opleiding en 29% een mbo-opleiding. Dit in tegenstelling tot studenten van de universiteit, die maar voor 9% vertegenwoordigd zijn op onze website. "Ik hoop dat er een stijgende lijn is in het aantal studenten dat stage loopt, maar daar heb ik helaas geen inzicht in doordat veel stages pas na afloop in het systeem zichtbaar worden." Het verschil in de aantallen stagezoekenden is natuurlijk grotendeels te verklaren door het feit dat stage lopen bij een mbo- en hbo-opleiding verplicht is. Toch kun je op de universiteit ook studiepunten krijgen voor een stage. Tom Koole stelt dat het in deze tijd nog wel eens belangrijker kan worden voor studenten om al tijdens de bachelor te kiezen voor een stage. Een ding waar je naar moet kijken binnen universitaire opleidingen is het verschil tussen de bachelor en master. Tot nu toe is het aantal studenten dat na de bachelor de arbeidsmarkt op gaat te verwaarlozen. Niet zo lang geleden stond de studiefinanciering voor de master nog op de tocht. Het zou daarom wel eens zo kunnen zijn dat daardoor steeds meer studenten met een bachelordiploma de arbeidsmarkt op gaan. Dan is het inderdaad noodzakelijk dat veel meer studenten tijdens de bachelor praktijkervaring op gaan doen. Een stage tijdens de bachelor verplicht te stellen, daar ziet Tom Koole niet zoveel in. "Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n voorstander van het verplichten van een stage tijdens de bachelor. Je moet niet proberen drie jaar lang allerlei verplichtingen op te leggen, studenten moeten zelf hun keuzes kunnen maken. Bovendien vind ik het ook heel belangrijk dat studenten in het buitenland gaan studeren. Die dingen wrijven wel tegen elkaar aan en zijn beide voor de hand liggend om in je derde jaar te doen. Als je dan al verplicht stage moet lopen, is het bijna niet meer mogelijk in het buitenland te gaan studeren.""Wat ik heel belangrijk vind aan een stage, en ook een verblijf in het buitenland, is dat het niet alleen een kennismaking is met de wereld buiten de universiteit, maar ook een kennismaking met jezelf. Veel studenten denken na hun diploma: ik kan nog helemaal niks. Tijdens een stage kom je erachter wat je allemaal wel kunt en ook: waar moet ik nog aan werken, wat kan ik nog verbeteren. Een stage moet je in staat stellen om antwoord te kunnen geven op vragen die mensen in een sollicitatiegesprek gaan stellen. Wat jij voor vakken hebt gevolgd zegt anderen niet zo vreselijk veel. Je moet erachter komen waar je goed in bent en wat je leuk vindt."