Hoe sta jij er financieel voor?

Door Jennifer van Deutekom - 14 Oktober 2013 12:33 - 5236 vertoningen

In september begint voor veel studenten het studentenleven. Maar dit betekent ook collegegeld betalen, studiefinanciering ontvangen en op kamers gaan. De meeste studenten zijn niet voorbereid op alle geldzaken die op ze af komen. Ruim 50% van de nieuwe studenten weet niet hoe zij er financieel voor staan. Zo blijkt uit de peiling van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB).

Geen inzicht in financiën

Tijdens de introductieweek in Utrecht werden 170 nieuwe Utrechtse studenten ondervraagd. 29% van hen is van plan aanvullend te lenen, ondanks dat ruim de helft van de studenten geen inzicht in hun financiën hebben. Van de respondenten gaf 87% aan op kamers te gaan. De studenten hebben niet goed nagedacht over hun financiële beslissingen; slechts 20% van hen heeft een financieel plan opgesteld. “Het is zorgwekkend dat zo weinig studenten bezig zijn met hun financiën”, zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Door een lening af te sluiten merk je ook na je studie de gevolgen ervan.

Studeren kost geld

“De tijd om naïef te zijn en denken dat het vanzelf wel goed komt is voorbij”, stelt Thea Hazal-Stals, directeur van WWJB. Studeren kost nu eenmaal geld. Daarom is het goed om je te verdiepen in je inkomsten en uitgaven.

Bron: Nu.nl en Telegraaf.nl