Betere studieprestaties met muziek

Door Elisa van Vugt - 16 Oktober 2013 11:09 - 7570 vertoningen

Muziek luisteren tijdens het studeren kan effect hebben op je cijfer, maar dan moet je wel de juiste muziek hebben opstaan. Het genre aanpassen op het studieonderwerp blijkt van belang uit het onderzoek van klinisch psycholoog Dr Emma Gray in opdracht van Spotify.

De combinatie studeren en muziek luisteren gaat wel degelijk samen. Hersenen zijn in staat meerdere prikkels tegelijkertijd te verwerken. Muziek luisteren kan juist concentratie verhogend werken, je bent in staat langer te studeren. Daarnaast kan het ook een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld rijtjes te onthouden.

Om te voorkomen dat je wordt afgeleid door de muziek en je concentratie afneemt, is het belangrijk dat het om achtergrondmuziek gaat en je deze al kent. Naar welke muziek kun je dan het beste luisteren tijdens het studeren?

Het effect is het grootst wanneer het muziekgenre met bijbehorende beats per minuut wordt afgestemd op het studieonderwerp. Zo kun je wanneer je met wiskunde bezig bent het beste naar klassieke muziek met 60-70 beats per minuut luisteren. De melodie en het toonbereik van klassieke muziek, zoals bij Beehthovens ‘Für Elise’, helpt studenten om langer te studeren en meer informatie te onthouden.

Je kunt het beste muziek met 50 tot 80 beats per minuut opzetten, zoals ‘We can’t stop’ van Miley Cyrus en ‘Mirrors’ van Justin Timberlake, bij het verwerken en oplossen van feitelijke informatie. Hierbij te denken aan wetenschappelijke vakken, maatschappijleer en talen. Deze muziek zorgt voor een kalmerend effect op het linker gedeelte van het brein.

Bij stimulatie van de rechter hersenhelft, die gebruikt wordt bij het produceren van originele en creatieve gedachten, werkt emotionele rock- en popmuziek het beste. Liedjes zoals ‘Firework’ van Katy Perry en The Rollingstones’ ‘I can’t get no (satisfaction)’ zorgen voor een uitgelaten staat en bevorderen zo de creatieve prestaties.

Bron: 3fm.nl en Infonu.nl