Van uitstel komt afstel? Zowel bachelor- als masterstudent leent pas in 2015

Door Elisa van Vugt - 17 Oktober 2013 11:04 - 5288 vertoningen

Voor de zomer werd de studielening voor bachelorstudenten al uitgesteld, nu blijkt dat het leenstelsel voor masterstudenten ook pas in 2015 ingevoerd wordt. Groen Links, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wil het leenstelsel voor studenten uitstellen tot 2015.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk ziet het leenstelsel het liefst geheel van tafel gaan. “Als een wetsvoorstel voor de tweede keer wordt uitgesteld, dan moet Bussemaker haar knopen tellen en vaststellen dat er geen draagvlak is voor haar plan.” De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) sluit zich hierbij aan. “Studenten zitten al maanden in onzekerheid en kunnen geen plannen maken voor hun studie”.

Minister Bussemaker (onderwijs) heeft GroenLinks en D66 op het oog voor steun in de Eerste kamer voor het leenstelsel. Beide partijen pleitten voor het stelsel, maar verbinden wel een reeks voorwaarden aan hun goedkeuring. Op dit moment komen zij alleen niet nader tot elkaar. “In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd”, aldus GroenLinks-leider Bram van Ojik in de Volkskrant. “Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten”.

Bron: Nu.nl, Volkskrant.nl en Rijksoverheid.nl