Extra geld voor goed presterende mbo-scholen

Door Jennifer van Deutekom - 16 December 2013 15:21 - 4819 vertoningen

Goed presterende mbo-scholen worden vanaf 2015 beloond met extra geld. Scholen kunnen meer geld krijgen als zij het onderwijsniveau verhogen, voortijdig schoolverlaten tegengaan en leerlingen beter voorbereiden op het bedrijfsleven.

Dit heeft Minister Jet Bussemaker van Onderwijs besloten om mbo-scholen te stimuleren met goede opleidingen te komen. "Ouders moeten hun kinderen weer met een gerust hart op het mbo kunnen doen", zegt Bussemaker in een interview met het AD. Volgens de minister bieden de ROC’s te veel ‘pretopleidingen’, studies die nauwelijks kans geven op werk. Bussemaker wil daarom dat de scholen voor elke opleiding vermelden wat het arbeidsperspectief is.

250 miljoen euro extra

Voor het extra belonen wordt 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het geld stond al gereserveerd in het regeerakkoord. Nu wordt bekend gemaakt hoe dit geld ingevuld wordt. Komend jaar worden concrete afspraken gemaakt met de mbo-scholen.

Meer aandacht excellente studenten

Bussemaker noemt zelf al enkele verbeteringen. Zo moet er meer aandacht besteed worden aan excellente studenten, net als op het hbo en de universiteit. Ook wil de minister dat er meer topstages komen bij toonaangevende bedrijven als ASML: “Ik ga kijken of ik bepaalde opleidingen het predicaat excellent kan verlenen.”

Bron: Spitsnieuws.nl, AD.nl en NRC.nl