Sociaal leenstelsel voor studenten uitgesteld

Jennifer van Deutekom - Dec. 17, 2013, 12:35 p.m. - 5512 views

Na het leenstelsel voor studenten in de bachelorfase wordt nu ook het leenstelsel voor studenten in de masterfase uitgesteld. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) krijgt van de Eerste Kamer onvoldoende steun voor haar wet waarbij de studiefinanciering voor studenten in de masterfase vervangen wordt voor een sociaal leenstelsel.

Kritisch

Afgelopen 11 december werd de wet in de Tweede Kamer besproken. D66 en GroenLinks zijn voorstander van het voorstel, maar zijn nog erg kritisch. Beide partijen hadden het sociaal leenstelsel wel in hun partijprogramma staan, maar met aandachtspunten. Zo wil GroenLinks de ov-kaart behouden en moet er volgens hun meer geld geïnvesteerd worden in hoger onderwijs. Ook pleitten zij voor een hogere aanvullende beurs en verlaging van het collegegeld. D66 wil meer zekerheid over de rente die achteraf betaald moet worden.

Uitstel

PVV, D66 en GroenLinks pleitten voor uitstel van het plan. Dit geeft Bussemaker tijd om steun vanuit de Eerste Kamer te krijgen. VVD en PvdA daarentegen zijn voorstander van de invoering van het leenstelsel per volgend jaar.

“Iedereen moet toegang hebben tot het hoger onderwijs”

Harm Beertema, Kamerlid van de PVV, vindt het prima om te lenen in de masterfase, zolang de basisbeurs in de bachelorfase blijft. "Uit onderzoek blijkt dat 14.000 potentiële studenten niet gaan studeren als het leenstelsel wordt doorgevoerd. Wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot het hoger onderwijs, zonder belemmering", zegt Beertema over de plannen van Bussemaker.

Bron: Studenten.net, FD.nl en Nu.nl

Feeds

RSS feed
Atom feed

Editorial

Our editorial keeps you up to date on the latest news regarding internships. Do you have any questions or want to reach out to us? Our contact details are:

Telephone
088 555 4000
Email
redactie@stageplaza.nl

Connect with us