Sociaal leenstelsel voor studenten uitgesteld
Na het leenstelsel voor studenten in de bachelorfase wordt nu ook het leenstelsel voor studenten in de masterfase uitgesteld. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) krijgt van de Eerste Kamer onvoldoende steun voor haar wet waarbij de studiefinanciering voor studenten in de masterfase vervangen wordt voor een sociaal leenstelsel.
Kritisch
Afgelopen 11 december werd de wet in de Tweede Kamer besproken. D66 en GroenLinks zijn voorstander van het voorstel, maar zijn nog erg kritisch. Beide partijen hadden het sociaal leenstelsel wel in hun partijprogramma staan, maar met aandachtspunten. Zo wil GroenLinks de ov-kaart behouden en moet er volgens hun meer geld geïnvesteerd worden in hoger onderwijs. Ook pleitten zij voor een hogere aanvullende beurs en verlaging van het collegegeld. D66 wil meer zekerheid over de rente die achteraf betaald moet worden.
Uitstel
PVV, D66 en GroenLinks pleitten voor uitstel van het plan. Dit geeft Bussemaker tijd om steun vanuit de Eerste Kamer te krijgen. VVD en PvdA daarentegen zijn voorstander van de invoering van het leenstelsel per volgend jaar.
“Iedereen moet toegang hebben tot het hoger onderwijs”
Harm Beertema, Kamerlid van de PVV, vindt het prima om te lenen in de masterfase, zolang de basisbeurs in de bachelorfase blijft. "Uit onderzoek blijkt dat 14.000 potentiële studenten niet gaan studeren als het leenstelsel wordt doorgevoerd. Wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot het hoger onderwijs, zonder belemmering", zegt Beertema over de plannen van Bussemaker.
Bron: Studenten.net, FD.nl en Nu.nl