“Als je een leuke functie of baan ziet, ga er dan voor”

Door Jennifer van Deutekom - 9 December 2013 11:21 - 4605 vertoningen

Kun je het je voorstellen? Op het ene moment ben je werkzaam als stagiair, op het andere moment als directeur. Het overkwam de 24-jarige Anne Kremers. Na een stageperiode van vier maanden kon zij aan de slag als directeur bij het museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Hiermee is zij de jongste museumdirecteur van Nederland.

Student en directeur tegelijk

Tot haar 18e woonde Anne Kremers in de Achterhoek. Voor haar studies verhuisde zij naar de andere kant van het land, Rotterdam. De ambitieuze Anne volgde naast haar opleiding Cultuurwetenschappen ook de studie Kunstgeschiedenis. Momenteel heeft ze het druk met haar vaste baan als museumdirecteur bij Villa Mondriaan en het afronden van haar master. Anne: “Overdag werk ik in het museum en ’s avonds werk ik aan mijn scriptie, maar als ik het druk heb werk ik juist beter. Wat ik doe vind ik ook leuk”. Binnen enkele maanden hoopt ze afgestudeerd te zijn.

Anne twijfelde geen moment toen zij las over de stage. Het ging om een functie als junior-directeur. Anne solliciteerde meteen en werd aangenomen. Als junior-directeur was zij, samen met een andere stagiair, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het museum. Haar werkzaamheden waren erg uiteenlopend; van het opzetten van een educatieprogramma tot nagaan of de beamer wel goed werkt.

Leerzame stage

Villa Mondriaan is een klein museum, waardoor ze betrokken is bij alle werkzaamheden. Precies dat maakt haar baan zo leuk. Vóór haar stage bij Villa Mondriaan werkte Anne bij een ander groter museum. Ze koos er bewust voor om haar stage bij een klein museum te doen, omdat er dan geen aparte afdelingen zijn. “Zo kan ik alles van het vak leren”, stelt Anne. Ze ervoer haar stage dan ook als erg leerzaam en besloot te solliciteren naar de functie als directeur. Nu geniet ze van haar baan als museumdirecteur.

Jongste museumdirecteur

Met haar 24 jaar is Anne de jongste museumdirecteur van Nederland. Leiding geven aan mensen ouder dan haar vindt ze geen probleem. “Er werken namelijk alleen maar vrijwilligers”, zegt Anne. Bij netwerkborrels en bijeenkomsten is het wel wat lastiger. “Als 24-jarige word je toch minder serieus gekomen dan een directeur van 50 jaar. Dan probeer ik ze altijd ongelijk te bewijzen”, vervolgt ze.

De toekomst

Echte plannen voor de toekomst heeft ze nog niet. Anne: “Ik blijf zeker nog een aantal jaar bij het museum werken. Zo kan ik alles van het vak leren.” Wat de toekomst haar verder brengt weet ze nog niet. Als laatst heeft ze nog een tip voor toekomstige stagiairs:

“Denk uit je comfort zone. Als je een leuke functie of baan ziet, ga er dan voor. Nu heb je de kans en de mogelijkheid om het te doen. Grijp die kans dus en laat je niet tegenhouden door bijvoorbeeld de afstand.”